Henk Vossen klaar voor zijn eerste WK-rally dit seizoen

Rallyrijder Henk Vossen in actie met zijn Ford Fiesta R5 © Honza Fronek
Rallyrijder Henk Vossen is klaar voor zijn eerste WK-rally van dit seizoen. Vrijdag gaat hij in Zagreb van start in de Rally van Kroatië.
Tot en met zondag 24 april zal de Tegelnaar samen met zijn navigator Hans van Goos, twintig klassementsproeven in en rondom Zagreb rijden.

Ingeschreven voor Masters Cup

De rallyrijder uit Tegelen komt met zijn Ford Fiesta R5 uit in de Masters Cup. Door voor deze inschrijving te kiezen is Vossen verzekerd van een startplek in het deelnemersveld in de wedstrijd die mee telt voor het wereldkampioenschap.

Automatisch startrecht

In januari viel Vossen buiten de boot bij de Rally van Monte Carlo. Ondanks elf eerdere deelnames aan deze befaamde rally werd hij niet uitgeloot om daar van start te gaan. Reden voor hem om zich nu in te schrijven voor de WRC2-klasse.
Vossen legt uit: "Je hebt een aantal klassen in het kampioenschap. De WRC1 is uitsluitend voor gevestigde fabrieksteams en fabrieksrijders. Die rijden met de ultrasnelle World Rally Cars. Daaronder heb je de WRC2-klasse waarin met iets minder snelle R5 bolides wordtgereden. Bijvoorbeeld mijn Ford Fiesta R5. Daarbij heb je in de WRC2 de Masters Cup, speciaal voor rijders van vijftig plus. Als je je daarvoor inschrijft krijg je automatisch een zogenaamde priority status en dan kun je niet geweigerd worden", aldus Vossen.

Hobbelige wegen

De Rally van Kroatië gaat het grootste gedeelte over asfaltwegen. Vossen gaat deze week eerst de bochtige en hobbelige wegen verkennen. “Dat vereist een zachtere afstelling van de veren en de dempers." Op basis daarvan kiest Vossen dan een set-up.

Andere brandstof

Dit jaar wordt er in het wereldkampioenschap ook met een andere brandstof gereden. De brandstof is voortaan deels syntethisch, dit met de achterliggende gedachte om de uitstoot te verminderen van de auto's. "We hebben daarvoor van Ford een instelling gekregen voor het motormanagement. Mijn Ford Fiesta lijkt daarmee iets pittiger geworden", blikt Vossen tevreden vooruit.