Sprankelend Fortuna wint degradatiekraker van Sparta

Afbeelding ter illustratie © Orange Pictures
Fortuna Sittard heeft de degradatiekraker tegen Sparta Rotterdam met 3-0 gewonnen en daarmee belangrijke punten gepakt in de strijd om lijfsbehoud in de eredivisie.
Bij rust stonden de Sittardenaren door doelpunten van Mats Seuntjens en Paul Gladon met 2-0 voor. Gladon maakte ver in de tweede helft het derde doelpunt voor de Fortunezen

Ten aanval

De eredivisionist uit Sittard was zich van het belang van de wedstrijd bewust en trok vanaf het beginsignaal van scheidrechter Serdar Gözübüyük ten aanval. De aanvalsdrift van de Fortunezen leverde in de aanvangsfase drie hoekschoppen op en een vrije trap voor Mats Seuntjens, die door de Sparta verdediging werd weggewerkt.

Vrije trap

Na ruim tien minuten kreeg Fortuna een vrije trap aan de rand van de zestien. Mats Seuntjens schoot de bal langs de muur in de rechter benedenhoek en zette Fortuna daarmee op voorsprong. De Spartanen kregen pas enkele minuten later een eerste doelkans, maar de bal werd uit een hoekschop over het doel van Yanick van Osch gekopt. De bezoekers kwamen beter in de wedstrijd en zorgden via de vrijstaande Adrian Dalmau voor gevaar in de Fortuna-zestien, maar Dimitrions Siovas greep in en werkte de bal weg.

Gladon verdubbelt voorsprong

Tien minuten voor rust kwam Fortuna op 2-0 toen Paul Gladon de bal uit een voorzet van Zian Flemming in het doel van Maduka Okoye kopte. Het was zijn eerste treffer in dienst van de geel-groenen. Fortuna bleef aanvallen en kreeg de kans de voorsprong te vergroten toen Flemming van grote afstand het doel van Sparta onder vuur nam en de Rotterdamse doelman de bal maar net over de achterlijn kon tikken.

Aansluittreffer afgekeurd

Op slag van rust leek Sparta de aansluitingstreffer te maken toen Bart Vriends een vrije trap verzilverde, maar de VAR greep in en keurde het doelpunt af, waardoor een energiek Fortuna met een 2-0 voorsprong de eerste helft afsloot.

Tweede helft

Kort na de hervatting mocht Sparta op een gevaarlijke plek een vrije trap nemen, maar het schot ging hoog over het doel. Fortuna liep korte tijd achter de feiten aan, maar herpakte zich. Een aanval van Tesfaldet Tekie en Tijjani Noslin kwam net niet bij Mats Seuntjens. Sparta was veel aan de bal, maar ook Lennart Thy kon niet voor gevaar in het strafschopgebied zorgen. Na een uur spelen kreeg Fortuna drie hoekschoppen op rij, maar gevaar leverde dat afgezien van een kopbal van Zian Flemming niet op. Een hoekschop van Seuntjens korte tijd later verdween ver naast de tweede paal over de achterlijn.

Hoekschoppen

Met nog een kwart wedstrijd te spelen wisselde coach Henk Fraser Adil Auassar voor Tommie Beugelsdijk in een poging het tij te keren. Veel effect had die wissel niet want Fortuna bleef aanvallen. Een schot van Tesfaldet Tekie werd door een Sparta-verdediger over de achterlijn gewerkt en ook Tiijani Noslin kreeg de kans om te scoren, maar een Spartaan voorkwam een Sittardse treffer.
Paul Gladon viert zijn tweede treffer van de avond © Niels van Renen

Buit binnen

Met nog ruim tien minuten te spelen was de buit binnen toen Paul Gladon de bal uit een hoekschop tegen de touwen werkte. Fortuna stond met 3-0 voor en het publiek stond op de banken in Sittard. In de slotminuten maakte doelman Van Osch een doelpoging van Lennart Thy onschadelijk gemaakt. In blessuretijd scoorde invaller Samy Baghdadi nog, maar zijn doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd

Prachtige voetbalavond

Fortuna wist dat het van Sparta moest winnen en bezorgde de supporters met de 3-0 zege een prachtige voetbalavond. Fortuna heeft door de overwinning nu 26 punten en staat op de veilige 15e plaats. De ploeg van Sjors Ultee heeft drie punten voorsprong op PEC Zwolle en Willem II en vier punten op Sparta, dat nog wel het duel tegen Vitesse moet voltooien.