Roda JC wint op spectaculaire wijze van Helmond Sport

Topscorer Dylan Vente van Roda JC Kerkrade © Orange Pictures
Dat de wedstrijden van Roda JC dit seizoen vrijwel nooit saai zijn, bleek vrijdagavond in Kerkrade maar weer. Tegen Helmond Sport vielen acht doelpunten: 5-3.
De 17e overwinning van het seizoen levert, mede door de resultaten op de andere velden, een voorlopig vierde plek op.

Spektakel

De zucht van verlichting halverwege de tweede helft toen Patrick Pflücke voor 4-3 zorgde, paste helemaal in de enerverende wedstrijd waarin geen vuiltje aan de lucht leek voor de Kerkradenaren. Waarin tegenstander Helmond Sport ook terugkwam van 3-0 naar 3-3 en het duel tijdelijk werd stilgelegd door scheidsrechter Laurens Gerrets, nadat een plastic beker vanaf de tribune op het veld terechtkwam.

Tempo

Roda ging in razendtempo van start. Tegen de hekkensluiter was het binnen een half uur al 3-0. Eerste kopte Xian Emmers raak, niet veel later kreeg Dylan Vente de gelegenheid om zijn 21e én 22e doelpunt van het seizoen te maken. En die kansen liet de clubtopscorer zich uiteraard niet ontnemen.

Slordig

Dat Jarno Lion nog vóór de pauze namens Helmond Sport scoorde was ook niet zo vreemd. De Brabanders speelden vrijuit waar mogelijk en omdat de thuisploeg een paar keer slordig handelde, stond Lion bij een hoekschop volledig vrij bij de tweede paal. Doelman De Boer grabbelde mis en de middenvelder kopte binnen. Op slag van rust raakte Dylan Seys buiten bereik van De Boer ook nog de paal.
Oekraïense gasten bij Roda JC Kerkrade © Roda JC Kerkrade

Oekraïne

Het ging deels op de manier die de ploeg Jurgen Streppel zo eigen is: dominant en vaak in hoog tempo. En omdat het vaak open huis was aan beide kanten, werden de 8200 toeschouwers in het Parkstad Limburg Stadion uitstekend vermaakt. Onder hen zo'n 50 oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne, die in de Kerkraades Abdij Rolduc en bij gastgezinnen worden opgevangen. Om hun uitje wat extra cachet te geven, werden ze in de officiële spelersbus van en naar hun tijdelijke huis vervoerd.

Chaotisch

Door de riante positie op de ranglijst heeft Jurgen Streppel de gelegenheid om op weg naar de play-offs accenten aan te brengen in zijn opstelling. Dit keer mochten zowel Benjamin Bouchouari en Davy van den Berg samen op het middenveld beginnen. Halverwege kregen Klaassen, Van Anholt en Amissi de gelegenheid om minuten te maken. Maar de slordigheden bleven en werd het chaotischer. Direct na de pauze stonden de verdedigers erbij en keken hoe de gasten 3-2 en 3-3 in tijdsbestek van één minuut maakten.

Beslissing

Dat Pflücke en Emmers uiteindelijk de boel weer omdraaiden en hun team naar de 5-3 eindstand brachten zal Streppel tevreden stellen. De belangrijke spelers die opstaan als het moeilijk wordt, is een geruststellende gedachte.

Toetje

Dat Roda JC zich volledig kan focussen op de play-offs was al enige tijd duidelijk. De cijfers zijn ernaar met een ongeslagen status in de laatste acht wedstrijden op rij. Het elftal wil nu vooral die goede vorm vasthouden richting het toetje van het seizoen. In de wetenschap dat de club van ver komt, is dat een prestatie van formaat. Iets meer nauwkeurigheid kan zomaar een fraai slot van de voetbaljaargang opleveren.