Kerckhoffs pleit voor beroepsjury in wielersport

Michal Kwiatkowski drukt zijn wiel net iets eerder over de streep © George Deswijzen
Om foute jurybeslissingen te voorkomen, moeten er beroepsjuryleden bij grote wielerwedstrijden aanwezig zijn. Dat zegt wielerjournalist Raymond Kerckhoffs naar aanleiding van de fotofinish in de Amstel Gold Race.
De Limburgse aankomstrechter Armand van Mulken wees zondag in eerste insantie de verkeerde winnaar aan. Na het bestuderen van de fotofinish bleek niet Benoît Cosnefroy, maar Michal Kwiatkowski de Amstel Gold Race te hebben gewonnen.

World Tour

Daarom pleit de wielerjournalist voor beroepsjuryleden bij de World Tour-koersen. Dat zijn de grote en bekende wedstrijden in het wielrennen zoals de voorjaarsklassiekers, de drie grote rondes en een aantal meerdaagse wedstrijden. "Dat moet een fulltime job zijn, want die moeten beslissingen nemen bij diverse sprints in een jaar. Denk bijvoorbeeld aan finishfoto's, maar ook als het gaat om diskwalificaties in de sprint. Deze functie moet serieus worden genomen."

Scheidsrechter

Kerckhoffs snapt niet waarom Van Mulken een snelle beslissing nam, kort nadat Cosnefroy en Kwiatkowski de finishlijn passeerden. "Het is gewoon heel dom geweest om te denken dat je het met het blote oog gezien hebt, terwijl je apparatuur hebt", zegt de wielerjournalist, doelend op de finishfoto waarop precies te zien is wie als eerste de finishlijn paseert. "Een scheidsrechter in het voetbal gaat bij twijfel ook naar een videoscherm om nog eens te kijken."

Serieus

Kerckhoffs kent Van Mulken al heel wat jaren. "Eerst was hij wielrenner en daarna organisator en jurylid. Het is iemand die zijn werk serieus neemt. Het is jammer dat hij juist bij zo'n grote koers zo'n fout maakt."