Wéér tweede, maar Demi Vollering genoot van koers en fans

Demi Vollering voor de start van de Amstel Gold Race 2022. © George Deswijzen
Dat ze voor het tweede jaar op rij net naast de winst in de Amstel Gold Race greep, kon Demi Vollering niet van een glimlach beroven.
"De meiden zijn supertrots", zo vertelde de kopvrouw van het van origine Limburgse SD Worx-team bij L1 over haar ploeggenotes. "Het was heel zwaar en we hebben een hele mooie wedstrijd laten zien."

'Ik wilde niets minder dan de winst'

Natuurlijk had ze haar pijlen gericht op de winst. Vorig jaar kaapte Marianne Vos de overwinning voor haar neus weg, nu was het de Italiaanse Marta Cavalli die met een korte solo Vollering - en de rest van de concurrentie - te snel af was. Het gevoel is nu wel anders dan een jaar gelden. "Vorig jaar was het een verrassing dat ik zo dicht bij Marianne kwam. Nu wilde ik niets minder dan de winst."

Moeilijk

Bovenaan de Cauberg werden Vollering en haar ploeggenote in de kopgroep, Ashleigh Moolman-Pasio, verrast door de aanval van de uiteindelijke winnares. "Toen Ashleigh naar mij keek, reed zij aan de andere kant voorbij", aldus Vollering, die wel zag dat haar ploeggenote nog vol in de achtervolging ging. "Maar het was ook heel moeilijk om dat gat nog dicht te krijgen."

Van Vleuten

Op papier was Annemiek van Vleuten misschien wel de grootste bedreiging voor Vollering in de strijd om het eremetaal. De twee favorieten hielden elkaar in bedwang en uiteindelijk won Vollering de sprint om de tweede plaats nipt van haar landgenote, die na afloop in een interview aangaf dat de winst van Cavalli een goede zaak is voor het vrouwenwielrennen:

'Supergaaf!'

Winst of geen winst, Vollering heeft in ieder geval genoten van een Amstel Gold Race in de vorm zoals die er de afgelopen jaren niet was: met héél veel wielerfans langs de route. "Supergaaf met het publiek! Het was enorm druk, schitterend", vond Vollering, die daarnaast dolblij was dat ook veel familie en vrienden naar Zuid-Limburg waren afgereisd.

Dubbel

Ze kan, na gesproken te hebben met familie, vrienden en ploeggenotes, haar gevoelens dan ook wel relativeren. "Het is gewoon heel dubbel. Je wil hier heel graag winnen. Dat je dan weer tweede wordt, is jammer. Maar: je doet het wél weer. De benen waren weer goed, dat doet ook goed."

Revanche

En ze krijgt voldoende kansen om zich te revancheren. Dit voorjaar bijvoorbeeld nog in de Brabantse Pijl (dinsdag), de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. En later dit jaar richt ze haar pijlen op de vrouwenvariant van de Tour de France. "La Course is inderdaad iets wat ik heel graag wil. Het is ook een wedstrijd die me gaat liggen, denk ik."