Michal Kwiatkowski wint na fotofinish Amstel Gold Race

De sprint tussen Benoît Cosnefroy (links) en Michal Kwiatkowski © George Deswijzen
Michal Kwiatkowski heeft de Amstel Gold Race gewonnen. De Pool was de sterkste na een sprint met de Fransman Benoît Cosnefroy.
In eerste instantie werd Cosnefroy uitgeroepen als winnaar, maar na bestudering van de fotofinish bleek Kwiatkowski te hebben gewonnen. Het is de tweede overwinning van de Pool in de Amstel Gold Race.

Schelling

Om 10:30 uur begonnen 170 renners aan de 56e editie van de Amstel Gold Race. Door het ontbreken van titelverdediger Wout van Aert was op voorhand al duidelijk dat de Amstel Gold Race een andere winnaar zou krijgen dan afgelopen jaar. Al snel ontstond er een kopgroep van zes renners die de vlucht van de dag zouden gaan vormen. De bekendste naam was de Nederlander Ide Schelling. De maximale voorsprong van de kopgroep bedroeg ongeveer vijf minuten.

Belgen

In het peloton kwam op zo'n 100 kilometer van de finish de eerste reactie van de Belgen Victor Campenaerts en Nathan van Hooydonck. Zij wisten aan te sluiten bij de kopgroep. Rastelli kon het tempo niet meer volgen, waardoor zeven renners de nieuwe kopgroep vormden. Ook Florian Sénéchal probeerde de oversteek te maken, maar dat mislukte. De zeven leiders hadden enige tijd ongeveer 1,5 minuut voorsprong. In het peloton werd het wat nerveuzer waardoor er meerdere kleine valpartijen waren.
Het peloton op de Gulperberg © George Deswijzen

Gulperbergweg

Op de Gulperbergweg, de nieuwe klim door de parcourswijziging, viel de kopgroep uit elkaar. Vanuit het peloton werd niet echt aangevallen. Maar de steile klim zorgde er wel voor dat flink wat renners moesten lossen. In aanloop naar de Kruisberg miste Nathan van Hooydonck een bocht, waardoor hij tegen een auto belandde. Maar de Belg wist wel als langste stand te houden. Bovenop de Eyserbosweg was iedereen gegrepen. Een uitgedund van peloton van ongeveer 25 renners vormde de kop van de wedstrijd.

Keutenberg

Op de Keutenberg sloeg de groep der favorieten uit elkaar. Onder meer Tom Dumoulin kon het tempo niet meer volgen. Een groep van 12 renners met daarbij onder meer de favorieten Mathieu van der Poel, Tom Pidcock en Michael Matthews, sloeg een fors gat. Al snel werd duidelijk dat de twaalf man gingen uitmaken wie de winnaar zou worden van de Amstel Gold Race.

Kwiatkowski en Cosnefroy

Bij de laatste beklimming van de Cauberg bleef de groep bij elkaar, maar bij de passage van de finishstreep voor het ingaan van de laatste lokale ronde besloot Michal Kiwatkowski in de aanval te gaan. Op de Geulhemmerberg kreeg hij gezelschap van Benoit Cosnefroy. De achtervolgers kwamen tot op vijf seconden van het duo, maar zagen daarna de Pool en de Fransman weer uitlopen. Ze begonnen met een voorsprong van een halve minuut aan de Bemelerberg, de laatste helling van de dag.

Van der Poel

Daarop hielden de twee stand en wisten ze ook het verschil te houden met de achtervolgers. Mathieu van der Poel ging nog twee keer in de tegenaanval, maar kwam er niet meer bij. Kwiatkowski en Cosnefroy spurtten om de overwinning. De Fransman ging van vroeg aan en leek ook te winnen, maar met een ultieme jump won Kwiatkowski alsnog zijn tweede Amstel Gold Race. In 2015 won hij als wereldkampioen ook al in Vilt.
Tiesj Benoot finishte als derde door een ontsnapping vanuit de achtervolgende groep in de laatste kilometer. Mathieu van der Poel sprintte daarchter naar de vierde plek. Tom Dumoulin eindigde op de 30ste plaats en Mike Teunissen werd 44ste.
Het podium van de Amstel Gold Race: Cosnefroy, Kwiatkowski en Benoot (van links naar rechts) © George Deswijzen