Marta Cavalli verrassende winnares Amstel Gold Race

Marta Cavalli wint de Amstel Gold Race 2022 © George Deswijzen
Marta Cavalli heeft de Amstel Gold Race bij de vrouwen gewonnen. De Italiaanse was verrassend de sterkste na een korte solo.
Het is voor Cavalli de grootste overwinning in haar carrière.

Zonovergoten

Zonder titelverdedigster Marianne Vos begonnen 139 rensters om 10:35 uur op een zonovergoten Vrijthof in Maastricht aan de achtste vrouweneditie van de Gold Race. Twee vrouwen kozen voor het avontuur. Daarbij ook Pauliena Rooijakkers uit Venray en Anna Henderson. Op de Eyserbosweg kregen ze gezelschap van een aantal grote namen, onder wie Annemiek van Vleuten, Demi Vollering en Katarzyna Niewiadoma.

Acht koplopers

Uiteindelijk begonnen acht koplopers aan de eerste beklimming van de Cauberg: Demi Vollering, Chantal Van den Broek-Blaak, Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Katarzyna Niewiadoma, Liane Lippert, Ane Santesteban en Anna Henderson. Waar de vrouwen eerst niet samenwerkten, deden ze dat even later wel. Daardoor groeide het verschil met het peloton tot boven de halve minuut en leek de winnares in de kopgroep te zitten. Tot de tweede beklimming van de Cauberg. Het verschil slonk snel en de koplopers werden ingerekend.

Rooijakkers

Even later ging Pauliena Rooijakkers weer in de aanval. De Venrayse kreeg gezelschap van Arlenis Sierra en Amanda Spratt. Zij wisten stand te houden op de voorlaatste beklimming van de Cauberg en gingen met een voorsprong van 20 seconden de laatste lokale ronde in. De grote ploegen verhoogden echter het tempo en in Bemelen werden de drie vluchters achterhaald. Daardoor begon een redelijk grote groep met alle toprensters aan de laatste beklimming van de Cauberg.

Cavalli op avontuur

Bij de laatste beklimming van de Cauberg schudde Annemiek van Vleuten stevig aan de boom, maar ze wist ondanks het harde tempo de andere toprensters niet te lossen. Een groep van zeven rensters bleef over. Bovenop de Cauberg besloot Marta Cavalli, Italiaans kampioene in 2018, om het avontuur te zoeken en ze wist door het kijken van de andere rensters al snel een gaatje te slaan. De rest wist niet meer terug te keren en de Italiaanse kon, ondanks een zware laatste kilometer, het zegegebaar maken in Vilt.
Demi Vollering sprintte voor het tweede jaar op rij naar de tweede plek. Liane Lippert werd derde en Annemiek van Vleuten finishte als vierde. Pauliena Rooijakkers werd de beste Limburgse op de 48ste plaats. Pien Limpens uit Obbicht finishte als 110e. Lisa Müllenberg uit Maastricht haalde de finish niet.
De sprint om de tweede plaats in de Amstel Gold Race 2022 © George Deswijzen