Adrie van der Poel: 'Mathieu is onberekenbaar in koers'

Mathieu van der Poel tijdens de Ronde van Vlaanderen 2022 © Orange Pictures
Hij geldt zondag voor velen als dé topfavoriet in de Amstel Gold Race: Mathieu van der Poel. De Nederlander heeft een uitstekende vorm te pakken en won vorige week al Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen.
L1 sprak in aanloop naar de Amstel Gold Race met de vader van Mathieu, Adrie van der Poel.

Factoren

Ze staan nu allebei op één overwinning in de Gold Race. Adrie van der Poel won in 1990, toen de finishlijn nog getrokken was in Meerssen. En Mathieu won in 2019 na een krankzinnige slotfase. Maar met zijn favorietenrol is er een reeële kans dat Mathieu zondag zijn tweede mag bijschrijven op zijn palmares. "We kunnen er niet omheen dat hij een van de favorieten is, maar dat is natuurlijk geen garantie dat hij gaat winnen. Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen", zegt vader Adrie over de winstkansen van zijn zoon.

Druk

Volgens Adrie is het nu anders dan in 'zijn jaren'. "De wedstrijden komen veel meer in het nieuws, waardoor er veel meer druk is. Er zijn vijf, zes renners waar je niet omheen kan. Dan is het soms net alsof de rest niet bestaat. Die doen we soms tekort", merkt de oud-wielrenner kritisch op. Volgens Adrie van der Poel kan zijn zoon goed met de druk omgaan. "De druk is er altijd en daar is hij de laatste jaren al aan gewend geraakt en daar gaat hij fantastisch mee om. Hij is kalm, maar ook onberekenbaar in de wedstrijden. Dat maakt hem tot een moeilijke tegenstander."

Kerkrade

L1 vond afgelopen week beelden uit 2003 waar een achtjarige Mathieu bij het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade met overmacht een zogenaamde dikkebandenrace wist te winnen. Adrie van der Poel kan zich die dag nog herinerren. "Ik werkte toen voor de Rabobank en een van mijn werkzaamheden was het organiseren van een finaledag." Hij zag toen al het talent van zijn zoon. "Je kon dat wel al zien, maar dat was natuurlijk geen garantie op succes."
Bekijk de beelden in onderstaande video: