Vooruitblik: Wie volgen Van Aert en Vos op in Gold Race?

Het peloton tijdens de Amstel Gold Race in 2021 © George Deswijzen
Na een afgelasting en een coronaversie staat zondag weer een volledige editie van de Amstel Gold Race op het programma. Een ding is op voorhand al duidelijk: de enige Nederlandse wielerklassieker krijgt andere winnaars dan afgelopen jaar.
Titelverdedigers Wout van Aert en Marianne Vos ontbreken zondag in Zuid-Limburg. Wel terug zijn de talloze hellingen in het Heuvelland en de duizenden mensen langs het parcours.

Afgesloten parcours

Koersdirecteur Leo van Vliet hoopte er vorig jaar al op en zijn wens is uitgekomen: in 2022 staat er weer een 'normale' Amstel Gold Race op het programma. Vorig jaar reden zowel de vrouwen als de mannen op een afgesloten parcours rondom Valkenburg lokale rondes zonder publiek. Zondagochtend zullen in Maastricht weer duizenden mensen getuige zijn van de start van de 56ste editie bij de mannen en de 8ste editie bij de vrouwen.
De sprint om de zege in de Amstel Gold Race van 2021. Wout van Aert (rechts) wint met een miniem verschil. © George Deswijzen

Parcourswijziging

De mannen vertrekken om 10:20 uur vanaf het Vrijthof voor de 254,1 kilometer lange wedstrijd. Alle bekende hellingen keren weer terug. Toch heeft Leo van Vliet voor een kleine parcourswijziging gezorgd. Na de tweede beklimming van de Loorberg, op 59 kilometer voor de finish, wordt een andere route gereden. De renners dalen de Koning van Spanje af op weg naar de andere kant van de Gulperberg, beter bekend als de Gulperbergweg. Vanaf de top gaat het over kleine, smalle wegen naar de voet van de Kruisberg in Wahwiller.

Zware finale

De parcourswijziging moet ervoor zorgen dat de favorieten zich nog eerder van voren moeten positioneren en dat er mogelijk al wordt aangevallen op de Gulperbergweg. Daarna volgt de zware finale met de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg, Keutenberg, Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg. Vanaf die laatste beklimming gaat het over kleine, smalle wegen richting de finishstraat in Vilt. Daar wordt de finish rond 16:45 uur verwacht.

Vrouwen

De vrouwen starten een kwartier na de mannen, om 10:35 uur op het Vrijthof. De vrouwen rijden over een afstand van 128,1 kilometer. Ook zij krijgen het zware rijtje met de Eyserbosweg, Fromberg, Keutenberg en Cauberg voor de wielen. Bij de eerste passage van de finish volgen nog drie lokale ronden met de Geulhemmerberg, Bemelerberg en de Cauberg. De vrouwen rijden, in tegenstelling tot de mannen, wel in de laatste kilometers over de Cauberg. Rond 14:00 uur zal de winnares bij de vrouwen bekend zijn.

Favorieten

Bij de mannen is er een absolute topfavoriet: Mathieu van der Poel. De Nederlander won in 2019 de Amstel Gold Race na een krankzinnige ontknoping door vanuit een geslagen positie toch nog met een geweldige sprint de winst te pakken.
Van der Poel maakte de afgelopen weken indruk. Ondanks dat hij net terug was van een rug- en knieblessure won hij Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen. Van der Poel zal waarschijnlijk concurentie krijgen van Tom Pidcock, de nummer twee van het afgelopen jaar en de nummer drie van Dwars door Vlaanderen van dit jaar. Ook Michael Matthews mag genoteerd worden. De Australiër reed al vier keer in de top tien in de Gold Race en is dit jaar al sterk geweest in de voorjaarsklassiekers.
Mathieu van der Poel start na zijn winst in de Ronde van Vlaanderen ook in de Amstel Gold Race © Orange Pictures

Dumoulin

Sterk in de voorjaarsklassiekers waren ook Valentin Madouas (derde in Ronde van Vlaanderen), Christophe Laporte (tweede in Gent-Wevelgem en E3 Harelbeke), Dylan Teuns (zesde in Ronde van Vlaanderen) en Søren Kragh Andersen (vijfde in Gent-Wevelgem). Ook zij mogen worden opgeschreven bij de favorieten. Dan zijn er ook de renners die zich willen tonen in de Ardennenklassiekers zoals Marc Hirschi en Benoît Cosnefroy. Vanuit Limburgs perspectief zijn veel ogen gericht op Tom Dumoulin. De Maastrichtenaar staat voor het eerst sinds 2016 aan de start in zijn stad. Ook Mike Teunissen uit Ysselsteyn doet mee, voor het eerst sinds 2018.
Ook bijzonder is de laatste deelname van Philippe Gilbert aan de Gold Race. De Belg stopt na dit jaar en krijgt nog één kans om naast Jan Raas te komen wat betreft het aantal zeges. Raas is recordhouder met vijf overwinningen, Gilbert heeft er vier.

Van Vleuten

Bij de vrouwen staan bijna alle grote namen aan de start. Annemiek van Vleuten is het hele jaar al sterk in de voorjaarsklassiekers. Ze won al de Omloop het Nieuwsblad en werd tweede in de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen. De 39-jarige renster heeft de Amstel Gold Race nog niet op haar palamares staan, dus zal gebrand zijn om te winnen in Vilt. Chantal Van den Broek-Blaak won wel al in Zuid-Limburg. In 2018 was zij de sterkste en ook dit jaar staat ze aan de start. Nog een oud-winnares die tot de favorieten mag worden gerekend is Katarzyna Niewiadoma. De Poolse was vorig jaar een van de sterksten op de Cauberg en won in 2019.
Marianne Vos wint de Amstel Gold Race in 2021 voor Demi Vollering © George Deswijzen

Drie Limburgse vrouwen

Demi Vollering was afgelopen jaar dicht bij winst maar moest het in de sprint afleggen tegen Marianne Vos. Zondag zal ze opnieuw een poging doen om te winnen. Verder mogen ook Soraya Paladin, Arlenis Sierra en Shirin van Anrooij niet ontbreken in het lijstje van gevaarlijke outsiders. Drie Limburgse vrouwen staan aan de start: Pauliena Rooijakkers uit Venray, Pien Limpens uit Obbicht en Lisa Müllenberg uit Maastricht. Quinty Schoens uit Stein zou ook aan de start staan, maar heeft positief getest op het coronavirus.

Live

De Amstel Gold Race is het hele weekend te volgen bij L1. Zaterdagavond om 18:30 uur is er een voorbeschouwing te zien op L1 Televisie. Zondag vanaf 8:45 uur is de ploegenpresentatie en de start van beide wedstrijden te zien op L1 Televisie. En vanaf 12:00 uur zijn de koersen ook live te zien. Vanaf 13:00 uur is een verslag te horen op L1 Radio in het programma Sport & Co. Om 18:00 uur wordt er teruggeblikt in een speciale uitzending op L1 Televisie, gevolgd door een samenvatting van de koersen.