Hoe kansrijk is Roda JC in race om rechtstreekse promotie?

Roda-ster Patrick Pflücke. © Orange Pictures
Een plek in de play-offs om promotie naar de Eredivisie kan Roda JC niet meer ontgaan. Maar misschien zit voor de Kerkradenaren zelfs nog rechtstreekse promotie in het vat.
Want Roda heeft dan wel een ultieme eindspurt nodig én is afhankelijk van de concurrentie, maar een plek in de top twee is zeker mogelijk voor de ploeg uit Kerkrade. "Als we het er nu nog niet over hebben, heb je een bord voor je gezicht", vindt ook verdediger Pele van Anholt. Dit zijn de perspectieven voor Roda:

De ranglijst

De meest complicerende factor is de huidige ranglijst. Plek twee is het hoogst haalbare, want de kans dat koploper Emmen (71 punten) überhaupt nog door iemand wordt ingehaald is nihil. Volendam is met 65 punten tweede en staat virtueel ook op rechtstreekse promotie. Excelsior (62 punten) valt met drie punten minder nét buiten de boot, FC Eindhoven (61 punten) heeft vier punten minder en Roda is met 59 punten zes punten verwijderd van directe promotie. ADO Den Haag kan ook op dat aantal komen wanneer het haar inhaalduel tegen Jong PSV wint.
Er staan nog vijf speelrondes op het programma. "En dan is zes punten veel", beseft Roda-coach Jurgen Streppel. "Maar we moeten het wel onszelf tot doel stellen. Je komt steeds dichterbij, zo is het ook." Gezien de kleine verschillen tussen de ploegen achter Emmen, is het aannemelijk dat de strijd pas op de slotdag van de competitie beslist wordt. Wat betreft het doelsaldo – dat bepalend is bij een gelijk puntenaantal – staat Roda (+27) er relatief goed voor ten opzichte van Volendam (+24), Excelsior (+28), Eindhoven (+24) en ADO (+23).
Roda-groeibriljant Benjamin Bouchouari in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam. © Orange Pictures

De vorm

De ranglijst geeft een beeld van de verhoudingen over het hele seizoen. Maar hoe doen die ploegen het in de afgelopen weken? Roda verloor slechts één van haar laatste 17 competitieduels en won 4 van haar laatste 5 duels, al betrof dat telkens ploegen uit het rechterrijtje. Hoe dan ook pakt Roda de laatste weken – en maanden – veel punten. Dat kan van het lange tijd ongenaakbare Volendam niet gezegd worden: dat team won geen een van de laatste zes duels en ging hard onderuit tegen concurrenten Emmen (4-1) en Excelsior (2-5). Volendam is het, in voetbaltermen, ‘kwijt’.
Excelsior vertoont een omgekeerd beeld: het won zes van de laatste acht duels. Eindhoven verloor - net als Roda - pas eenmaal in 2022 en won vaak, maar de laatste drie duels verliepen moeizaam. ADO is ronduit wisselvallig met twee zeges, twee gelijke spelen en twee zeperds in de laatste zes rondes. Al met al duiken Excelsior en Roda dus in de beste vorm het slot van de competitie in. "We winnen de laatste wedstrijden weliswaar met kleine marges, maar hebben wel een aardige reeks opgebouwd", zegt Van Anholt. "Als ik kijk naar de andere teams hebben wij het prima voor elkaar."

De selectie

Roda beschikt over een kleiner budget dan de concurrentie, exclusief Eindhoven. En dat vertaalt zich in de spelersgroep: die is, kijkend naar het aantal spelers dat opgesteld kan worden zonder dat het kwalitatieve verval groot is, smaller dan bij de rest. Al moet gezegd worden dat Roda kwalitatief én kwantitatief gegroeid is. In de afgelopen weken bewezen spelers als Davy van den Berg, Daryl Werker, Robert Klaasen en Van Anholt dat er voor coach Streppel wel degelijk iets te kiezen valt in zijn basisopstelling. "We worden steeds breder én steeds fitter", vindt Streppel, die al het hele seizoen aast op die ontwikkelingen.
Robert Klaasen stuurt de ploeg aan. © Orange Pictures
Desondanks kunnen zeker Volendam, maar ook Excelsior en ADO kunnen terugvallen op een bredere groep. Voor KKD-begrippen is het een luxe om spelers als Francesco Antonucci (Volendam), Couhaib Driouech (Excelsior) en Samy Bourard (ADO) te kunnen passeren. Zeker nu, aan het eind van het seizoen, liggen blessures op de loer en zijn goede alternatieven cruciaal. Roda heeft een van de beste basiselftallen van de competitie, maar is in de breedte fragiel. "We weten wel wat we van elkaar kunnen verwachten, al sinds het begin van de competitie", wijst linksback Amir Absalem op de 'harde kern' waarmee Roda speelt. "Dat geeft ook een bepaald vertrouwen."

De druk

"Je ziet dat concurrenten door de druk minder gaan presteren", zo stelde Streppel onlangs al. En hoewel het fenomeen ‘druk’ amper meetbaar is, snijden die woorden hout. De druk op Volendam om te promoveren is groot, enerzijds omdat zij fors geïnvesteerd hebben met als doel dit jaar te promoveren, en anderzijds omdat het team van Wim Jonk al het hele seizoen op koers ligt voor directe promotie. Het nu nog weggeven zou voor Volendam een blamage zijn. Emmen, dat als degradant met een zeer dure spelersgroep ook móést promoveren, gaat beter met die druk om.
Bij mede-degradant ADO zijn, door allerlei interne beslommeringen, de ambities getemperd. Bij Excelsior is wel naar dit seizoen gewezen als promotiejaar en dus is er ook druk om dat waar te gaan maken. Roda heeft in haar driejarenplan volgend seizoen aangewezen als promotiejaargang; dit jaar werd een plek in de top vijf beoogd en ligt de druk lager, al is het sterk de vraag hoe dat zal zijn wanneer directe promotie écht dichtbij komt. En Eindhoven? Daar rekende niemand op promotie en daar is het zaak voor coach Rob Penders om de druk geen vat op zijn groep te laten krijgen.
Beeld van het duel tussen FC Eindhoven en Roda JC. Mogelijk blijven zij ook op de ranglijst de komende weken met elkaar in gevecht. © Orange Pictures

Het programma

Het kwakkelend Volendam heeft nog een verraderlijk programma: twee staartploegen, maar ook nog confrontaties met drie ploegen uit de top acht: De Graafschap, Jong Ajax en - op de slotdag - concurrent FC Eindhoven. De Eindhovenaren treffen in een zwaar competitieslot ook nog periode-koploper Almere City, talentenfabriek Jong PSV en het tegen die tijd al gepromoveerde Emmen. Wel spelen de Eindhovenaren al die duels in eigen stadion. Ook ADO speelt nog tegen die laatste drie ploegen en neemt het nog op tegen drie 'uitgespeelde' ploegen uit het rechterrijtje.
Op papier hebben Roda en Excelsior het meest gunstige schema. Roda moet vrijdag wel afrekenen met het gevaarlijke Jong Ajax en later nog op visite bij Emmen, dat dan mogelijk haar promotie viert. Maar verder mag Roda geen problemen hebben met Helmond en Telstar (thuis) en Den Bosch (uit), stuk voor stuk ploegen die bij de onderste zeven op de ranglijst staan. Excelsior speelt alleen nog tegen clubs die negende of lager staan. De twee resterende uitduels zijn op Limburgse bodem, bij MVV en VVV-Venlo. Roda moet dus hopen op wat hulp van de provinciegenoten.

De recente historie

En Roda heeft nog iets om zich aan vast te klampen. "Een Go Ahead-scenario, waarom niet?", vraagt middenvelder Klaasen zich af. "Die stonden er niet veel slechter voor. En je hebt gezien wat er op de slotdag kan gebeuren. Misschien kunnen wij daarvan profiteren." Klaasen doelt op Go Ahead Eagles, dat vorig seizoen met nog vijf duels te gaan liefst acht punten verwijderd was van directe promotie; twee punten meer dan Roda op dit moment. Toenmalig nummer twee De Graafschap kwakkelde en Go Ahead ging, in de allerlaatste speelronde, met de directe promotie aan de haal.
Het gekwakkel van de rivalen heeft Roda niet in eigen hand, de eigen prestaties des te meer. Om te beginnen deze vrijdagavond in Kerkrade, met 12.500 toeschouwers op de tribunes, tegen Jong Ajax. Die belangrijke confrontatie is, net als NAC Breda - VVV-Venlo en MVV - Jong FC Utrecht, vanaf 20:00 uur live te volgen via L1 Radio.