Verstappen juicht entree Porsche en Audi in Formule 1 toe

"Het zou heel mooi zijn als zulke grote merken er bij komen", aldus de Limburger. © Red Bull Content Pool
De kans is groot dat Porsche en Audi over vier jaar de Formule 1 in komen. De Volkswagen Group, waar beide automerken onder vallen, heeft de plannen voor mogelijke toetreding tot de koningsklasse goedgekeurd. Tot vreugde van Max Verstappen.
"We hebben tien geweldige teams, maar het zou heel mooi zijn als zulke grote merken er bij komen. Dat is ook belangrijk voor de Formule 1", zei Verstappen in Melbourne, waar dit weekeinde de Grote Prijs van Australië wordt verreden.

Samenwerken

Geruchten over mogelijke toetreding van Porsche en Audi tot de Formule 1 zijn er al geruime tijd. Porsche wordt vooral in verband gebracht met Red Bull, het team van Verstappen. De Duitse fabrikant van luxe sportauto's zou op het gebied van de motoren gaan samenwerken met de Oostenrijkse renstal. Audi zou interesse hebben om het McLaren-team te kopen, maar ook een samenwerking met Alfa Romeo, Williams of Aston Martin zou tot de opties behoren.

Nieuwe regels

De Formule 1 krijgt in 2026 een nieuw motorreglement. De motoren moeten dan simpeler, goedkoper en duurzamer worden. Porsche en Audi zien dat als een mooie kans om in te stappen. In principe als motorleverancier aan een bestaand team of via een overname, maar het opzetten van een eigen renstal kan ook een mogelijkheid zijn.

Hamilton en Bottas

"Het is fantastisch als we geweldige, nieuwe fabrikanten in de sport krijgen", aldus zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. "Zeker omdat veel teams de potentie hebben om topteams te worden. Dit kan een grote stap voorwaarts zijn, ik juich dit dan ook toe."
Valtteri Bottas hoopt op uitbreiding van het aantal teams. "We hebben er nu maar tien. Ik herinner me dat de grid veel groter was toen ik als kind naar de Formule 1 keek, dat maakt het ook spannender", aldus de Finse coureur van Alfa Romeo.