Eigen doelpunt Jong AZ bezorgt Roda JC drie punten

Davy van den Berg in actie. © Orange Pictures
Roda JC heeft op het kunstgras van het AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer Jong AZ met 0-1 verslagen. In de stromende regen kwamen de Kerkradenaren door een curieus eigen doelpunt van Zico Buurmeester twaalf minuten voor tijd op voorsprong en stonden die in de resterende tijd niet meer af.
Het leverde het team van coach Jurgen Streppel drie belangrijke punten op in de slotfase van de competitie.

Kans

Roda JC kreeg al kort na het beginsignaal van scheidsrechter Ruperti een kans om de score te openen, maar Patrick Pflücke gaf de voorkeur een pass te geven op Bryan Limbombe in plaats van zelf op doel te schieten. Kort daarna schoot Mohamed Taabouni de bal van afstand naast het doel van Rody de Boer. De Kerkradenaren en de thuisploeg probeerden vervolgens de bal in het doel van de tegenstander te werken. Een schot van Limbombe was niet goed genoeg om doelman Beau Reus te verrassen en Fedde de Jong schoot de bal na een fout van Amir Absalem in de handen van De Boer. Peer Koopmeiners schoot vervolgens een vrije trap hoog over en een uithaal van Patrick Pflücke bracht doelman Reus niet in de problemen.

Niet spectaculair

Het spel in het eerste half uur was niet spectaculair, maar ook niet saai. Het spel golfde op en neer, maar voorzetten van Roda JC leverden geen schoten of kopballen op doel op. Roda was in de eerste helft de betere ploeg tegen de AZ-jonkies en was op slag van rust dicht bij een treffer, ware het niet dat Daryl Werker de bal op de paal kopte. De twee doorweekte elftallen sloten daarna de eerste helft met 0-0 af.

Tweede helft

De Kerkradenaren kregen na de hervatting enkele mogelijkheden om op voorsprong te komen. Robert Klaasen en Patrick Pflücke schoten naast. Na slordig balverlies van Xian Emmers stopte De Boer een schot van Milos Kerkez.

Roda klopt op de deur

Roda klopte op de deur. Emmers hield aan een aanval een hoekschop over en een afstandsschot van Bryan Limbombe werd door doelman Reus uit de hoek getikt. Doelman De Boer had sinds het tweede deel van de eerste helft nauwelijks wat te doen gehad, maar kon een voorzet, die door de wind gevangen werd, maar net van de doellijn halen. Streppel wisselde na driekwart wedstrijd Emmers en Limbombe voor Mohamed Amissi en Davy van den Berg. Die laatste zorgde al direct voor gevaar, maar doelman Reus redde knap.

Bal rolt in eigen doel: 0-1

De geel-zwarten voerden in het laatste deel van de wedstrijd de druk op en kregen steeds meer grip op de wedstrijd. Twaalf minuten voor tijd kwam het team van Jurgen Streppel op voorsprong door een eigen doelpunt van Zico Buurmeester. Hij schatte de positie van doelman Reus verkeerd in, waarna de bal in het doel van Jong AZ rolde.

Vijfde

Roda speelde in de slotfase op safe en behaalde een belangrijke overwinning. Met nog vijf wedstrijden te spelen staan de Kerkradenaren nu vijfde in de Keuken Kampioen Divisie. Ze zijn nog zes punten verwijderd van de felbegeerde tweede plek.