Video: Leo van Vliet hielp Dumoulin terug in wielerzadel

Tom Dumoulin voor de start van de Volta Limburg Classic © George Deswijzen
Leo van Vliet heeft vorig jaar meerdere keren gesproken met Tom Dumoulin tijdens zijn wielerpauze. Dumoulin was onder meer te gast bij de Amstel Gold Race, waar Van Vliet koersdirecteur van is.
De oud-wielrenner vertelde, in aanwezigheid van Dumoulin, over de ontmoetingen tussen beiden. Dat gebeurde in het L1-programma AvondGasten Sport.

Tien minuten

De meest zichtbare ontmoeting tussen Van Vliet en Dumoulin was vorig jaar in de Amstel Gold Race. Dumoulin stond langs de kant en reed mee in de wagen bij Van Vliet. "Tom had een beetje aangegeven dat hij de koers van de andere kant wilde zien. We hebben toen wat leuke gesprekken gehad. Na tien minuten dacht ik al dat hij weer ging fietsen", zegt de koersdirecteur van de Amstel Gold Race over die dag.

Januari

Het eerste contact legde de oud-wielrenner echter al in januari toen Dumoulin zijn tijdelijke wielerstop bekendmaakte. "Ik heb hem een appje gestuurd dat ik het ook heb meegemaakt in 1981. Ik zag het niet meer zitten en heb toen ook een pauze genomen. Uiteindelijk ben ik beter teruggekomen", zegt Van Vliet.

Hobby

Een paar maanden na de ontmoeting tijdens de Amstel Gold Race zocht Dumoulin Van Vliet op in Amsterdam. "Hij stond opeens bij me op de stoep", zegt Van Vliet. "Toen zijn we nog naar mijn hobby geweest. Ik ben modelbouwer van vrachtwagens. Toen wist ik wel zeker dat hij weer ging fietsen." Dumoulin herinnert zich de ontmoeting en de hobby van Van Vliet nog: "Het was indrukwekkend", zegt de Maastrichtenaar over de vrachtwagens.

Colombia

Sinds vorig jaar zomer zit Dumoulin weer op de fiets en kiest de Maastrichtenaar soms iets meer zijn eigen weg. "Ik ben dit jaar bijvoorbeeld op hoogtestage geweest in Colombia. Dat is iets wat ik graag wilde en anders niet had gedaan." Na de Amstel Gold Race staat de volgende hoogtestage op het programma voor Dumoulin in aanloop naar de Ronde van Italië. "Nu gaan we naar Tenerife, daar weet ik wat ik heb." Dumoulin zal op het Spaanse eiland rondrijden met een groot deel van de Giro-ploeg.

Live

De Amstel Gold Race is zondag de hele live te volgen op L1.