Video: Van Vliet over parcourswijziging Amstel Gold Race

Leo van Vliet tijdens de Amstel Gold Race 2021 © George Deswijzen
Met het beklimmen van de andere kant van de Gulperberg hoopt koersdirecteur Leo van Vliet zondag de finale van de Amstel Gold Race nog eerder te laten openbreken. "Je moet eerder goed gepositioneerd zitten."
Van Vliet vertelde in het L1-programma AvondGasten Sport ook over de coronamaatregelen die nog gelden tijdens de wielerklassieker.

Mondkapjes

Want ondanks dat er geen coronamaatregelen meer zijn in Nederland gelden er zondag toch nog een aantal maatregelen in het Zuid-Limburgse Heuvelland. "Er zijn wel nog UCI-regels. We moeten bijvoorbeeld met mondkapjes lopen in de omgeving van de renners. Bij de bussen in Maastricht mogen geen mensen komen en we willen na de finish niet een hele mensenmenigte om de winnaar heen."

Publiek

Van Vliet is blij dat er voor het eerst sinds 2019 weer publiek aanwezig mag zijn bij de Amstel Gold Race. In 2020 ging de Amstel Gold Race niet door en afgelopen jaar werd een aangepaste editie zonder publiek verreden. "Het lijkt wel een toertocht in de Alpen", zegt Van Vliet als hij terugkijkt naar de beelden van 2021. Ook Tom Dumoulin is blij dat er weer toeschouwers bij het wielrennen aanwezig mogen zijn. "Ik heb de afgelopen twee jaar als renner gemerkt dat het publiek echt iets toevoegt aan de wedstrijd. Ik word er blij van als er publiek staat"

Gulperberg

En dat publiek staat zondag op een nieuw stukje parcours. Van Vliet heeft namelijk besloten om de na de beklimming van de Loorberg via de afdaling van de Koning van Spanje naar de andere kant van de Gulperberg te rijden. Daardoor rijden de renners daarna over kleine, smalle wegen richting de Kruisberg. "Je moet vanaf de Loorberg goed gepositioneerd zitten. Als het daar op een lint wordt getrokken en je zit in 50ste positie dan heb je een probleem", zegt Van Vliet over de parcourswijziging.

Live

De Amstel Gold Race is dit weekend uitgebreid te volgen bij L1. Op zaterdag is er vanaf 18:30 uur op L1 Televisie een voorbeschouwing en op zondag is de koers te volgen op L1 Televisie en L1 Radio.