Heracles duwt Fortuna dieper in de problemen

Bakis (Heracles) geeft Fortuna genadeklap, 0-2
Fortuna Sittard heeft een slechte middag achter de rug. In de strijd tegen degradatie verloor de ploeg van trainer Sjors Ultee de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo: 0-2.
Mede-degradatiekandidaat Sparta speelde met 1-1 gelijk tegen Heerenveen. De Rotterdamse club passeert de Sittardse club in de stand en Fortuna staat nu voorlaatste. PEC verloor eerder op de middag van Eagles (0-1) en blijft laatste.

Gasten beter

In een goed gevuld stadion gingen beide ploegen vanaf het begin voor de winst. Toch waren echte kansen schaars. De eerste mogelijkheid was voor de gasten, doelman Van Osch tikte een goed genomen vrije trap tot corner. Na een kwartier een eerste kans voor Fortuna, het schot van Mats Seuntjens werd door doelman Koen Bucker eveneens tot hoekschop verwerkt. Heracles was fel, had meer balbezit en was de betere ploeg.
Na ruim 40 minuten werd pas een volgende mogelijkheid genoteerd: een schot van Sinan Bakis werd gepakt door de Fortuna-doelman. De aanvoer naar de twee gevaarlijkste pionnen, Seuntjens en Zian Flemming, werd afgesneden door de Heraclieden. Daarmee werd de angel uit de Sittardse ploeg gehaald en voetbalde Seuntjens vooral tegen zichzelf.

Herstel

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Fortuna slaagde er niet in zich te herpakken. Seuntjens kwam niet in de wedstrijd en dat gold ook voor Flemming. Die had wel nog een goed schot in huis in de beginfase. Daarna verprutste Charlison Benschop een volgende mogelijkheid. Fortuna zette nu eerder druk op Heracles en dat leek beter uit te pakken. Maar Heracles maakte goed gebruik van de ruimte die het kreeg en bij een tegenaanval in de 58e minuut schoot linksback Giacomo Quagliata de bal onder Van Osch door, 0-1.

Alles-of-niets

Sjors Ultee bracht twee nieuwe aanvallers. Paul Gladon en Noslin kwamen voor Lisandro Semedo en Tijani Benschop. Maar Fortuna kreeg meteen het deksel op de neus. Bakis scoorde, op aangeven van ex-Fortunees Emil Hansson, in de 66e minuut de 0-2.
Ultee bracht nog een dubbele wissel - Andreas Samaris en Jordan Botaka voor Ben Rienstra en George Cox - maar ook dat veranderde het spelbeeld niet. Fortuna was onherkenbaar: geen opkomende backs, geen gevaar van Flemming of Seuntjens, het kon geen vuist maken. 0-2 was de eindstand.

Restant

Er zijn nog zeven wedstrijden te spelen. Daarvan speelt Fortuna er vier, inclusief het inhaalduel tegen Sparta (!) voor eigen publiek. De eerstvolgende wedstrijd is uit bij FC Utrecht. Dan volgen maar liefst drie thuiswedstrijden op rij met het inhaalduel op Paaszaterdag en de ontmoetingen tegen Go Ahead en Feyenoord.
Twente uit, Vitesse thuis en NEC uit completeren het restant van deze netelige competitie voor de ploeg van Sjors Ultee.