Fortuna's finaleblok begint: 'Niet de neuroot uithangen'

Sjors Ultee instrueert Zian Flemming en Deroy Duarte. © Orange Pictures
Fortuna Sittard heeft nog acht duels de tijd om handhaving in de Eredivisie te bewerkstelligen. De confrontatie van zondagmiddag, thuis tegen Heracles Almelo, is een van de meest cruciale.
Niet alleen geldt die wedstrijd voor Fortuna als een ultieme kans om ook Heracles de Eredivisie-kelder in te trekken, maar het is ook het openingsduel van wat coach Sjors Ultee Fortuna's 'finaleblok' noemt.

Eindsprint

"Dit moet het begin van onze eindsprint worden", zegt de hoofdtrainer pal na de interlandbreak in gesprek met L1. "Het maakt me verder niet uit of we nou tegen PEC Zwolle, Willem II of in dit geval Heracles spelen, maar als het goed is ontwikkelt zich nu wel steeds meer een 'finalegevoel'; het móét nu gaan gebeuren."

Kwetsbaar

Het zijn woorden die passen bij een trainer die alles in het werk stelt om een spelersgroep te motiveren. Geen overbodige luxe, gezien de grillige prestaties van Fortuna in de afgelopen maanden en de bijbehorende zestiende plaats op de ranglijst. Maar kunnen die woorden én de stand van zaken niet ook verlammend werken bij een toch regelmatig kwetsbaar ogende selectie?

Stress en adrenaline

"Over het algemeen neemt de groep het goed op", vindt Ultee. "Mijn filosofie is dat je uit stress ook adrenaline kunt putten. En deze spelers hebben aangetoond dat ze dat kunnen, bijvoorbeeld thuis tegen Willem II (1-0 winst, red.). Maar we moeten ook eerlijk zijn en concluderen dat het tegen RKC en Zwolle niet lukte." Die beide duels met rechtstreekse concurrenten werden door Fortuna verloren.

Degradatiemoeras

Of nummer veertien Heracles ook in het rijtje 'concurrenten' geschaard kan worden, heeft Fortuna volledig in eigen hand. De ploeg uit Almelo -die een wedstrijd meer speelde dan Fortuna- heeft vijf punten meer dan de Sittardenaren. Een nederlaag zondag zou voor Fortuna funest zijn in de zin dat de Heraclieden dan door de troepen van Ultee haast niet meer in te halen zijn. Maar wint Fortuna, dan sleurt het Heracles ook het degradatiemoeras in.
Beeld van het eerdere onderlinge duel tussen Heracles en Fortuna, waarbij het nodige vuurwerk werd afgestoken. © Orange Pictures
"Voor hen geldt dat ze zondag óf meegetrokken worden, of afstand kunnen nemen", weet ook Ultee, die twee tamelijk gelijkwaardige ploegen verwacht te gaan zien. "Maar het zijn ook twee ploegen waar spanning op staat. Wat mij betreft is de kernvraag: ben je in staat rustig te blijven? Als we dat doen en bijvoorbeeld volgens ons eigen plan weten op te bouwen, dan kom je al een heel end."

Scenario's nalopen

En de coach moet zelf dan ook het goede voorbeeld geven. Want hoe gaat Ultee om met de wedstrijdspanning? "Ik voel 'm ook", bekent hij. "Je gaat alles nog een of twee keer vaker nalopen in je hoofd: scenario's met rode kaarten, doelpunten voor of tegen, dingen waarvan je dan concludeert dat je ze allang voorbereid hebt."
"Ik zal dat zondag ook enigszins moeten loslaten", vervolgt hij. "Ik heb er niets aan om de neuroot uit te hangen en mijn ploeg vol te stoppen met informatie. We hebben ons plan al gemaakt, we hebben als team onze keuzes gemaakt en daar moet je dan ook in blijven geloven."

Programma

Na de wedstrijd tegen Heracles speelt Fortuna achtereenvolgens nog tegen FC Utrecht (uit), Sparta (thuis), Go Ahead Eagles (thuis), Feyenoord (thuis), FC Twente (uit), Vitesse (thuis) en NEC (uit). Heracles en Sparta zijn de enige resterende tegenstanders die voor Fortuna als direct concurrent gelden.
Er kon gejuicht worden in Fortuna's vorig thuisduel, toen Willem II met 1-0 werd verslagen. © Orange Pictures
Sparta staat zeventiende en heeft een punt minder dan Fortuna, maar kan zeer waarschijnlijk drie punten bijschrijven wanneer het gestaakte tegen Vitesse uitgespeeld wordt. PEC Zwolle is de hekkensluiter met nog een punt minder en een duel méér op de teller dan Fortuna. De onderste twee ploegen degraderen rechstreeks, de nummer zestien belandt in de immer lastige play-offs.

Janssen en Johansson

Zondag ontbreken bij Fortuna twee spelers. "Bij Roel Janssen speelt een oudere blessure op en het duel tegen Heracles blijkt toch nog te vroeg te komen", zegt Ultee. "En Ryan Johansson is ook afgevallen, hij heeft last van zijn scheenbeen." De oefenmeester kan wel beschikken over Andreas Samaris, die begin deze week ziek was maar sinds donderdag weer op het trainingsveld stond.

Live

De wedstrijd Fortuna Sittard-Heracles Almelo begint zondagmiddag om 14:30 uur. Het duel is dan live te volgen via L1 Radio.