Arnaud De Lie wint Volta Limburg Classic, Dumoulin zesde

Arnaud De Lie komt juichend over de streep © George Deswijzen
Arnaud De Lie heeft de Volta Limburg Classic gewonnen. De Belg van Lotto-Soudal was met overmacht de sterkste in de sprint in Eijsden.
Tom Dumoulin reed een sterke koers, maar kreeg te maken met een lekke band in de slotkilometers. Hij eindigde als zesde.

Zes koplopers

Om 12:00 uur vertrokken 166 renners aan de Volta Limburg Classic, de voormalige Hel van het Mergelland. Onder de deelnemers waren grote namen als Tom Dumoulin, Philippe Gilbert en Thomas de Gendt Naast de 38 beklimmingen die op het programma stonden, moesten de renners ook het winterse weer trotseren. De lage temperaturen en de forse wind zorgde voor een snijdende koud voor de renners. Daarnaast sneeuwde het regelmatig tijdens de koers.
Na een openingsfase waarin veel renners probeerden weg te komen, vormden zes renners de eerste kopgroep van de dag met daarin vier Nederlandse renners.

De Gendt

De koplopers hadden slechts enkele minuten voorsprong op het peloton, waar Thomas de Gendt namens Lotto-Soudal het tempo bepaalde. Even later maakte Alpecin-Fenix de koers hard, waardoor het verschil snel terugliep en op ruim 80 kilometer van de finish de koplopers werden gegrepen. In dat peloton waren er gedurende de dag een aantal valpartijen. Daarbij lag onder meer Stijn Daemen uit Landgraaf, die daardoor zijn kansen op een mooie koers in rook zag opgaan.
Het peloton tussen de besneeuwde weilanden © George Deswijzen

Gulpen

In aanloop naar de drie lokale rondes in Gulpen kozen twee renners voor een nieuwe ontspanningspoging. Jimmy Janssens en Mathias Breghnoj reden een voorsprong bij elkaar van een minuutje. Daarachter testte Tom Dumoulin voor het eerst zijn benen op de Gulperberg. De Maastrichtenaar kwam echter niet weg. Een ronde later koos Dumoulin weer voor de aanval. Dit keer had de aanval van de renner van Jumbo-Visma wel effect want er bleef een selectief groepje over en de twee koplopers werden gegrepen.

Dumoulin

In de kilometers daarna werd er aangevallen, maar wist niemand weg te komen. Op de beklimming van het Mheerelindje probeerde Tom Dumoulin het voor de derde keer. Vijf renners konden het tempo van de Maastrichtenaar volgen: Arnaud De Lie, Loïc Vliegen, Stefano Oldani, Kamiel Bonneu en Jacob Eriksson. Het bleek de beslissende slag want de zes renners sloegen al snel een gat van 20 seconden en wisten bij het ingaan van de lokale ronde in Eijsden dat zij gingen uitmaken wie de Volta Limburg Classic zou winnen.

Aanval

In die laatste lokale ronde begonnen de renners wat meer naar elkaar te kijken. Op twee kilometer van de finish koos Bonneu voor de aanval, maar De Lie haalde zijn landgenoot terug. Daardoor werd het een sprint in de Diepstraat, waarbij Dumoulin nog voor de bocht moest passen, ogenschijnlijk vanwege materiaalpech.
De Lie ging op de kasseien als eerste aan en reed de rest met overmacht uit het wiel. De Belg boekte daarmee zijn derde zege van het seizoen. Oldani finishte als tweede voor Vliegen. Dumoulin kwam als zesde over de streep.