Amber Kraak wint vrouweneditie Volta Limburg Classic

Amber Kraak komt juichend over de streep © George Deswijzen
Amber Kraak heeft de Volta Limburg Classic voor vrouwen gewonnen. De renster van Jumbo-Visma kwam solo over de streep in Eijsden.
Kraak ontsnapte op 20 kilometer voor de finish en werd niet meer teruggehaald.

Zeven rondes

Om 12:45 uur vertrokken de rensters voor een koers van 120 kilometer van zeven lokale rondes. In die rondes stonden er twee beklimmingen op het programma: de Savelsbosweg en de Moerslag.
Door het parcours en de koude omstandigheden werd het een afvalkoers. Steeds meer rensters konden het tempo niet volgen, waardoor het peloton snel uitgedund raakte. Een renster koos voor het avontuur: April Tacey van Le Col-Wahoo. Haar voorsprong werd nooit heel erg groot, maar ze hield wel lange tijd stand.

Jumbo-Visma

Op 45 kilometer voor de finish sloten acht rensters aan bij Tacey, daarbij onder meer drie rensters van Jumbo-Visma en Pauliena Rooijakkers uit Venray. Al snel werd duidelijk dat de groep ging beslissen wie de vierde vrouweneditie van de Volta Limburg Classic zou gaan winnen.
Op 20 kilometer voor de finish koos Amber Kraak, een van de rensters van Jumbo-Visma, voor de aanval. De Brabantse wist haar voorsprong snel uit te breiden en haar collega-rensters van Jumbo-Visma zorgden ervoor dat er niemand in de achtervolging kon gaan. Kraak ging de slotronde in met een voorsprong van een dikke minuut. De groep daarachter viel uit elkaar.

Vieren

Kraak, die eerst deed aan roeien, maar pas in 2021 professioneel wielrenster werd, kon door haar flinke voorsprong al ruim voor de finish het feestje vieren. De 27-jarige Brabantse kwam met de armen omhoog over de streep en boekte de eerste overwinning in haar wielercarrière. Op ruime achterstand sprintte teamgenote en voormalig Nederlands kampioene Anouska Koster naar de tweede plek. Thalita de Jong eindigde als derde. Pauliena Rooijakkers eindigde als vijfde.