Schaatsbond niet verder met bondscoach Coopmans

Jan Coopmans © Orange Pictures
Schaatsbond KNSB beëindigt de samenwerking met bondscoach Jan Coopmans. De 64-jarige Limburger was sinds 2019 verantwoordelijk voor de teamonderdelen bij het langebaanschaatsen.
Met name de prestaties op de ploegachtervolging waren op de Winterspelen van Beijing teleurstellend. Het contract met Coopmans, dat medio dit jaar afloopt, wordt niet verlengd.

Successen beperkt

Op de teamonderdelen - behalve de ploegachtervolging ook de massastart en de teamsprint - werden de afgelopen vier seizoenen onder meer twaalf wereldtitels behaald. Op de Spelen bleven de successen beperkt tot goud voor Irene Schouten op de massastart en brons op de ploegachtervolging bij de vrouwen.
"We hebben de samenwerking breed geëvalueerd, inclusief de doelstelling om bij de Olympische Spelen op de teamonderdelen minimaal drie medailles te halen, liefst gouden", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Op basis van deze evaluatie hebben we besloten het contract van Jan niet te verlengen."

Niet verrast

Coopmans zegt niet verrast te zijn door het besluit. "We hadden in Beijing meer goud moeten winnen. Het is begrijpelijk dat de KNSB niet verlengt. Ik ben dankbaar, ook omdat ik de laatste jaren van twee grote schaatsiconen (Kramer, Wüst) van nabij heb mogen meemaken. Ik ben nu 'einde contract' en dus een vrij man. Volgende maand word ik 65, maar ik heb nog te veel ambitie om al met pensioen te gaan."
De KNSB gaat overleggen met de merkenteams hoe er op de teamonderdelen het best kan worden toegewerkt naar de Winterspelen van 2026.