Toen Tony Martin een ijskoude Hel van het Mergelland won

Tony Martin en Adam Hansen onderweg in de Hel van het Mergelland in 2008 © L1
Vooruitkijkend naar de weersverwachtingen krijgen we zaterdag een koude en mogelijk natte Volta Limburg Classic. In 2008 won Tony Martin een ijskoude versie van de wedstrijd met start en finish in Eijsden.
Het is niet voor het eerst dat de renners in de Volta Limburg Classic te maken krijgen met koude omstandigheden.

Petacchi stapt direct af

In de editie van 2008, de wedstrijd werd toen nog verreden onder de naam Hel van het Mergelland, vertrokken de renners in de stromende regen afgewisseld met natte sneeuw. De temperatuur kwam die dag niet boven de 4 graden uit. De Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi, toentertijd een grote naam in het peloton, kneep vanwege de slechte weersomstandigheden na een paar kilometer al in de remmen.

Wout Poels

Een nog jonge Wout Poels gaf voor de koers aan dat hij liever in de zon rijdt. Opmerkelijk, want jaren later won Poels onder vergelijkbare barre omstandigheden de klassieker Luik-Bastenaken-Luik.

Aanval met twee

Het peloton had dik ingepakt nog maar net Eijsden verlaten of er kwam een aanval van twee, op dat moment nog relatief onbekende, renners: Adam Hansen en Tony Martin. Ze besloten het tempo op te voeren om op die manier het lichaam warm te houden.

Tony Martin wint

Het zou uiteindelijk een succesvolle vlucht van 180 kilometer worden. Het overige rennersveld zag de twee vluchters nooit meer terug. Op de Diepstraat in Eijsden reden de twee hand in hand over de finish. Tony Martin duwde zijn wiel net iets eerder over de streep dan Adam Hansen.
Kijk hieronder naar het verslag van die koude editie van de Volta Limburg Classic in 2008.

Live

L1 zendt de koers live uit op radio en televisie. De eerste uitzending van de podiumpresentatie van de renners en de start van de vrouwen en mannen begint om 10.45 uur. Om 14.30 uur start de live-uitzending van de wedstrijd.