Bergwijn voorkomt nederlaag Oranje tegen Duitsland

Flekken reageert op een schot van David Raum tijdens Nederland-Duitsland © ANP
Het Nederlands elftal heeft met Mark Flekken op goal het eerste voorbereidingsblok in aanloop naar het WK in Qatar afgesloten met een gelijkspel (1-1).
Duitsland had tot halverwege de tweede helft de overhand in de Johan Cruijff ArenA. Invaller Steven Bergwijn voorkwam in de 68e minuut een nederlaag voor Oranje, dat daarna zelfs nog dicht bij de winst was.

Opstelling

Na het overtuigende optreden van zaterdag tegen Denemarken (4-2), liet bondscoach Louis Van Gaal zijn elftal grotendeels intact. Met verdediger Nathan Aké en Bergwijn raakten twee spelers hun plek kwijt. Feyenoorder Tyrell Malacia mocht meedoen in de plaats van Aké.

Flekken uitgetest

Duitsland had het initiatief, zonder heel veel kansen te creëren. Leroy Sané en Kai Havertz testten doelman Mark Flekken voorzichtig met schoten uit tweede lijn. Timo Werner kopte de bal tegen de lat, maar werd terug gevlagd. In de laatste minuut voor rust sloeg Duitsland via Thomas Müller, die op de goede plaats stond na een afvallende bal, alsnog toe: 0-1.

Gelijkmaker

Georginio Wijnaldum kwam na rust in de ploeg voor Koopmeiners. Duitsland bleef het spel grotendeels bepalen. Dat veranderde nadat Oranje halverwege de tweede helft vrij onverwacht gelijk maakte. Na een goede pass van Frenkie de Jong kopte Denzel Dumfries de bal terug op de tien minuten daarvoor ingevallen Bergwijn, die weer scoorde: 1-1.
Oranje nam daarna het initiatief over en dacht nog te winnen toen het een strafschop kreeg. Die werd echter teruggedraaid omdat Thilo Kehrer geen overtreding op Depay bleek te hebben gemaakt. Ook daarna was Nederland nog een paar keer dicht bij een treffer.