Video: Roda-reünie in Royal doet vervlogen tijden herleven

Maurice Graef spreekt de aanwezigen in het Royal Theater toe. © L1 (Sem Caelen)
Generaties aan spelers, trainers en supporters van Roda JC Kerkrade verzamelden zich afgelopen zaterdag in het Royal Theater in Heerlen voor een reünie.
De middag werd georganiseerd door het supporterscollectief Roda 1962. De aanwezige leden van de vereniging keken dan ook hun ogen uit.

Van Vermeulen tot Malki

De verpersoonlijkingen van honderden Roda-duels, -treffers en -reddingen betraden het karakteristieke theater. Denk daarbij aan namen als Pierre Vermeulen, Ernie Brandts, Michel Haan, Stanley Bish, Arno Doomernik, Johan de Kock en Sanharib Malki, maar ook aan trainers als Jan Reker en Sef Vergoossen. De presentatie was in handen van voormalig topscorer Maurice Graef.

Anekdotes

"Ik denk dat we een aardige stelletje bij elkaar hebben", aldus Graef, die last-minute nog wat namen van de gastenlijst geschrapt zag worden. "Maar dat is hetzelfde als vroeger op de training. Daar moest je ook maar zien wie er wel was en wie niet." In een gemoedelijke sfeer lepelde Graef samen met zijn ex-clubgenoten de ene na de andere anekdote op, van kleedkamerhumor en Europese topduels tot de dalen waarin de club verzeilde.
Dat alles gebeurde onder toeziend oog van de huidige Roda-kopstukken. Zo bezochten ook algemeen directeur Jordens Peters, hoofdtrainer Jurgen Streppel en de leden van de raad van commissarissen de reünie.

Frits Schrouff

Er was ook plaats voor een traan en vooral een luid applaus. De samenkomst werd immers geopend met een eerbetoon aan voormalig clubeigenaar Frits Schrouff, wiens uitvaart op de dag van de reünie plaatsvond. "Ik denk dat ik niemand hoef uit te leggen hoe belangrijk Frits voor Roda was", zei directeur Peters over de man die Roda meermaals voor een faillissement behoedde. "Zonder Frits waren we hier vandaag niet in deze hoedanigheid geweest."
Het is de bedoeling dat de Roda-reünie voortaan ieder jaar gaat plaatsvinden.