Flekken stuit tegen Duitsland op 'eigen' keeperstrainer

Mark Flekken tijdens zijn Oranje-debuut, tegen Denemarken. © Orange Pictures
De tweede Oranje-interland van Mark Flekken zal voor de doelman uit Bocholtz om meerdere redenen bijzonder worden. En dat heeft alles met tegenstander Duitsland te maken.
De goalie van SC Freiburg treft in dat duel niet alleen veel spelers die hij ook in de Bundesliga regelmatig tegenkomt, maar neemt het ook op tegen de man waarmee hij bij zijn club dagelijks op het trainingsveld staat: keeperstrainer Andreas Kronenberg.

Duits keepersgilde

Freiburg-keeperstrainer Kronenberg heeft tijdens interlandperiodes ook de doelmannen van de Duitse nationale ploeg onder zijn hoede. Dat zijn in dit geval Manuel Neuer (Bayern München), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona) en Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt). Maar ook de aanvallers van Die Mannschaft mochten zich deze week melden bij Kronenberg, zo onthulde de Duitse bondscoach Hansi Flick maandag op zijn persconferentie.

'Drie dagen intensief gesproken'

"We hebben alle aanvallers bij hem in zijn kamer gezet", vertelde Flick. "En hij heeft de afgelopen drie dagen intensief met de aanvallers gesproken. Hij heeft ze verteld waar mogelijk de kansen liggen om Flekken het nakijken te geven."

Rol omgedraaid

Frappant genoeg is de rol van Kronenberg aanstaand weekend weer volledig omgedraaid, wanneer hij net als Flekken weer teruggekeerd is in Freiburg. Zaterdag spelen Flekken en Freiburg in de Bundesliga immers uitgerekend tegen het Bayern München van onder meer Neuer.

Van rivaal naar pupil

Diezelfde Neuer staat dinsdag gegarandeerd onder de Duitse lat, zo bevestigde Flick. Al met al is de keeperstrainer dus twee keer in vijf dagen betrokken bij een duel tussen Flekken en Neuer, maar is de rivaal van dinsdag weer zijn pupil op zaterdag. Flekken is dinsdag ook verzekerd van een basisplaats. "Tegen Duitsland, dat doe ik expres", zo verklaarde bondscoach Louis van Gaal zaterdag al. "Dan kan hij zich laten zien."
Mark Flekken pareert een Deens schot. © Orange Pictures

Schlotterbeck en Günter

Overigens treft Flekken dinsdagavond in de Johan Cruijff ArenA nog meer Freiburg-ploeggenoten. De verdedigers Nico Schlotterbeck en Christian Günter staan doorgaans voor de neus van Flekken, maar zitten nu in de Duitse selectie. Het duo maakte zaterdag nog speelminuten in het oefenduel van Duitsland tegen Israël (2-0), in wat voor Schlotterbeck zijn debuut in Die Mannschaft was.

Debuut

Flekken debuteerde zaterdag in Oranje in een oefeninterland tegen Denemarken (4-2 winst). Na een weifelend optreden bij de eerste tegentreffer maakte de keeper verder een prima indruk, met name in de passing. De Bocholtzenaar hoopt een plekje in de selectie voor het WK, aan het eind van dit kalenderjaar, af te dwingen.

'Soortgelijk niveau'

Mogelijk kan de goalie zelfs een gooi doen naar een basisplaats. "Nu heb ik de kans om hem te zien", zei bondscoach Louis van Gaal zaterdagavond. "Justin Bijlow is geblesseerd, die moet eerst nog terugkomen en zich dan opnieuw bewijzen, dat gaat nog wel even duren. Bijlow, Flekken en Cillessen zijn van een soortgelijk niveau."