Verstappen wint in Djedda na verbeten gevecht met Leclerc

Max Verstappen in actie in Djedda. © Red Bull Content Pool
Een week na de desastreuze seizoensstart in Bahrein heeft Max Verstappen een klinkende overwinning geboekt in de GP van Saudi-Arabië.
Verstappen en Ferrari-coureur Charles Leclerc dwongen elkaar tot het uiterste en de Red Bull-rijder kwam, in een gevecht tot aan de vlag, als winnaar bovendrijven. Daarmee revancheerde hij zich na zijn uitvalbeurt in Bahrein. Carlos Sainz (Ferrari) werd op het circuit van Djedda derde.

Start

Verstappen begon door een teleurstellende kwalificatie op de vierde startplek, achter de Ferrari's van Carlos Sainz, Charles Leclerc en zijn eigen teamgenoot Sergio Perez. Bij de start boekte Verstappen vrijwel direct een plek winst door Sainz te verschalken, terwijl Pérez in de andere Red Bull zijn koppositie handhaafde.

Leclerc en Verstappen passeren Perez

Terwijl in het middenveld volop geduelleerd werd, wisten aan kop Perez, Leclerc, Verstappen en Sainz elkaar niet aan te vallen; totdat Perez in ronde 16, onder druk van Ferrari, als eerste zijn banden wisselde en de leiding weggaf. Dat kwam hem duur te staan, want een ronde later verscheen de safety car op de baan na een crash van Nicholas Latifi. Leclerc, Verstappen en Sainz verloren daardoor minder tijd bij hun stop en drongen Perez terug naar de vierde plaats.
Leclerc en Verstappen dwongen elkaar in Djedda tot het uiterste. © Red Bull Content Pool

Surplace

Na de herstart opende Verstappen de jacht op raceleider Leclerc. De verschillen tussen de Red Bull en de Ferrari bleken te verwaarlozen en de Monegask hield iedere ronde opnieuw een tel marge ten opzichte van zijn achtervolger. Die surplace werd even doorbroken toen dertien ronden voor de finish de bolides van Fernando Alonso én Daniel Ricciardo en een virtual safety car-situatie ontstond.

Gevecht

Daarna ontbrandde het duel tussen Leclerc en Verstappen echt en de Limburger haalde de Ferrari-coureur zeven rondde voor het eind in, maar Leclerc heroverde direct de leiding. De gemoederen liepen hoog op, Verstappen gaf niet op en vier rondes voor het eind sloeg hij dan toch genadeloos toe door: hij greep de leiding en stond die, ondanks enorme druk van Leclerc, niet meer af.

25 punten

Vorige week viel regerend wereldkampioen Verstappen uit in de allereerste race van het seizoen, de GP van Bahrein. De Limburger leek daar op koers te liggen voor een podiumklassering, totdat een vacuüm in de brandstoftoevoer de Red Bull-bolide deed stilvallen. Daardoor heeft Verstappen nu, na twee races, slechts 25 WK-punten achter zijn naam staan.

WK-stand

Leclerc, die de eerste race won, blijft met 45 punten WK-leider. Ook Sainz (33 punten) heeft meer punten dan de Limburger, die wel de Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en George Russell op de rangschikking passeert. Hamilton werd in Djedda tiende, Russell vijfde.

Australië

Het nog prille Formule 1-seizoen gaat over twee weken verder met de GP van Australië.