Flekken nieuwste Oranje-Limburger: wie gingen hem voor?

Mark Flekken in gesprek met L1 © Orange Pictures
Mark Flekken mag zich na zijn officiële debuut in de oefeninterland tegen Denemarken de 41ste Limburger in het Nederland Elftal noemen.
Bondscoach Louis van Gaal liet Flekken zaterdag starten in het vriendschappelijk duel tegen de Denen in de Johan Cruijff ArenA. De uit Bocholtz afkomstige doelman van SC Freiburg is de eerste Limburger in ruim vijf jaar tijd die voor de eerste keer het Oranje-shirt aan mag trekken.
Brenet en Hendrix
De laatste die deze eer te beurt viel, was de in Kerkrade geboren Joshua Brenet, die op 9 november 2016 door bondscoach Danny Blind werd opgesteld in de oefenwedstrijd tegen België. PSV'er Jorrit Hendrix speelde twee maanden daarvoor zijn eerste minuten in de nationale ploeg.

Een interland

Flekken komt met zijn eerste interland direct op gelijke hoogte met Hendrix, Erik Meijer, Huub Felix, Frans Geurtsen, Piet Giesen, Chiel Haenen, Heinz Vroomen, Sjo Soons, René Hofman, Harry Heijnen en Willy Quadackers, die allemaal één keer voor het Nederlands Elftal uitkwamen. De meeste interlands werden gespeeld door Mark van Bommel, die 79 keer op het veld stond.
Jaren 20
De eerste Limburger die zijn debuut mocht maken in de nationale ploeg, was Huub Felix, die op 31 augustus 1919 zijn eerste en meteen laatste minuten maakte in Oranje. De aanvaller speelde destijds bij MVV. Miel Campioni (Roermond, twee duels) en Sjo Soons (Maastricht, één wedstrijd) volgden in 1921 en 1922.
Eerste Limburgse doelpunt
RFC-speler Pierre Massy was de eerste provinciegenoot die de grens van tien interlands passeerde. De verdediger uit Roermond debuteerde op 31 oktober 1926 en kwam in totaal tot twaalf wedstrijden. Massy mag zich daarnaast de eerste Limburgse doelpuntenmaker ooit in het Nederlands Elftal noemen. Tegen Tsjechoslowakije scoorde de aanvaller op 18 april 1927 twee doelpunten, de 2-0 en 8-0. In totaal zou hij in zijn loopbaan drie keer scoren namens Nederland.
Ook Massy's ploeggenoot bij RFC, Harry Schreurs, kwam in deze periode nog twee wedstrijden uit voor Nederland. Hij debuteerde in 1928.
Jaren 40
Limburgse voetbalfans moesten vervolgens twaalf jaar wachten op een volgende provinciegenoot in Oranje. Pas in 1940 mocht Juliana-aanvaller Heinz Vroomen (Kerkrade) in het oranje het veld betreden. Tot een glansrijke carrière in de nationale ploeg kwam het niet, want de wedstrijd tegen Luxemburg (4-5 nederlaag) was de enige keer dat Vroomen op mocht komen draven. Maastrichtenaar Jeu van Bun kende tussen 1947 en 1949 meer succes met elf interlands.
Jaren 50
Met Jan Klaassens, Bert Carlier, Jan Notermans, Coy Koopal, Fons van Wissen, Frits de Graaf en Harry Brüll kende het Limburgse voetbal in de jaren 50 met meest succesvolle decennium tot dan toe in het Nederlands Elftal. VVV-icoon Klaassens (debuut op 7 maart 1953 tegen Denemarken) behaalde als eerste Limburger ooit de vijftig interlands. In totaal kwam de middenvelder uit Venlo 57 keer in actie voor Oranje. Daarin scoorde hij één doelpunt; de 8-0 in de met 9-1 gewonnen wedstrijd tegen België op 4 oktober 1959.
Ook Van Wissen en Notermans waren jarenlang vaste waarden in de selectie van Oranje. Margratenaar Van Wissen kwam tot 30 interlands en vier doelpunten; Notermans (Sittard) speelde in totaal 25 wedstrijden met twee doelpunten. De Graaf uit Brunssum kwam in 1950, als speler van Limburgia tot drie interlands en scoorde daarin twee keer.
Willy Dullens
De jaren 60 kenden negen Oranje-debutanten uit Limburg, waarvan Willy Dullens zonder twijfel de bekendste is. De misschien wel beste Limburgse voetballer ooit kwam in 1966 vier wedstrijden uit voor Nederland, maar kwam daarin niet tot scoren. Dullens debuteerde op 17 april 1966 tegen België (3-1 winst). Door een zware blessure moest de aanvaller van Sittardia in 1968 een punt achter zijn carrière zetten en daarmee kwam natuurlijk ook een abrupt einde aan zijn interlandloopbaan.
Veel Limburgers
Naast Dullens kwam ook PSV'er Lambert Verdonk in de jaren 60 tot vier interlands. Pierre Kerckhoffs (Geleen), die in zijn carrière nooit voor een Limburgse club speelde, mocht een wedstrijd meer opdraven: hij kwam tot vijf interlands tussen 1960 en 1965. MVV'er Gerard Bergholtz was dit decennium het vaste Limburgse gezicht in de nationale selectie; hij kwam tot 12 wedstrijden. De overige Limburgers dat decennium, Piet Giesen, Willy Quadackers, Chiel Haenen, Frans Geurtsen en Harry Heijnen, kwamen allemaal één keer uit voor Oranje.
Clubiconen
De jaren 70 waren de jaren dat MVV-clubicoon Willy Brokamp en Roda JC-ster Pierre Vermeulen hun opwachting maakten in de nationale ploeg. Brokamp maakte op 28 januari 1970 zijn debuut tegen Israël. De blonde aanvaller - bijgenaamd 'de Witte' - was meteen beslissend voor Nederland; in het met 1-0 gewonnen duel maakte de Maastrichtenaar de enige treffer van het duel. In zes interlands kwam de aanvaller tot evenveel treffers en is daarmee cijfermatig de meest doeltreffende Limburger ooit in Oranje. Ook gaf hij in een wedstrijd tegen Noorwegen een assist op Johan Cruijff (zie video).
Vermeulen kwam drie keer vaker uit voor Oranje, maar was minder doeltreffend dan Brokamp. De aanvaller wist één keer te scoren, eveneens tijdens zijn debuut. Vermeulen maakte de openingstreffer in de met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Tunesië op 5 april 1978.
Huub Stevens
Een ander Limburgs voetbalicoon dat in de jaren 70 werd opgeroepen voor Nederland, was Huub Stevens. De robuuste verdediger uit Sittard maakte zijn debuut op 24 februari 1979 tegen Italië. Een jaar lang was hij een vaste waarde in de nationale ploeg en werd op het EK 1980 zelfs de eerste Limburger ooit op een groot toernooi, maar halverwege dat jaar raakte hij zijn plekje kwijt. Slechts sporadisch werd Stevens nog opgeroepen, tot hij in een thuisduel tegen Bulgarije in 1985 zijn laatste minuten maakte.
Jaren 80 en 90
In de jaren 80 kende Limburg mindere jaren in het Nederlands Elftal. Alleen Wilbert Suvrijn van Fortuna (later Roda) en René Hofman (Roda JC) mochten het nationale shirt aantrekken; Suvrijn voor het eerst in 1986 en Hoffman in 1982. Het decennium daarna was niet veel beter voor Limburgse voetballers. Slechts Stan Valckx (20 interlands), Erik Meijer (1) en Maastrichtenaren Eric van der Luer (2) en Boudewijn Zenden werden opgeroepen, waarvan de laatste de meest glansrijke carrière kende in Oranje; Zenden kwam 54 keer in actie en kende zijn mooiste moment misschien wel op het WK van 1998. De linkervleugelspeler scoorde de enige Nederlandse treffer in de met 2-1 verloren troostfinale tegen Kroatië.

Eerste Limburger op een WK

Valckx heeft overigens de eer om de eerste Limburger ooit te zijn op een WK. De verdediger uit Arcen maakte in 1994 deel uit van de Oranje-selectie die deelnam aan het toernooi in de Verenigde Staten. Valckx kwam vier duels in actie op het wereldkampioenschap, waaronder de verloren kwartfinale tegen Brazilië waarin de verdediger 90 minuten meespeelde. Suvrijn is de enige Limburger die met Oranje een grote prijs wist te pakken. De verdediger maakte namens Roda JC deel uit van het Nederland dat in 1988 Europees Kampioen werd. Hij kwam overigens maar vier minuten in actie op het toernooi; drie tegen Engeland en één tegen Duitsland.
Recordinternational
In het jaar 2000 zagen we opeens drie Limburgers hun debuut maken: Heerlenaar Fernando Ricksen en PSV'ers Mark van Bommel (Maasbracht) en Kevin Hofland (Brunssum). Een jaar later kwam doelman Ronald Waterreus uit Lemiersdaar nog bij. Waar Hofland en Waterreus zeven keer het shirt van Nederland aan mochten trekken, groeide Van Bommel uit tot de Limburger met de meeste 'caps' achter zijn naam: 79. Met tien treffers mag de middenvelder uit Maasbracht zich eveneens Limburgs Oranje-topscorer aller tijden noemen. Zijn mooiste treffer scoorde hij in 2001 tegen Engeland (zie video). Ricksen kwam overigens twaalf keer uit voor Nederland.
Laatste Limburgers
In 2008 kwam daar Dirk Marcellis nog bij. De mandekker uit Horst gold destijds als groot verdedigend talent, maar kwam slechts tot drie interlands. Na een goede start bij PSV, raakte hij, mede door blessures, bij AZ, NAC Breda en PEC Zwolle wat in de vergetelheid. Nadat Van Bommel besloot zijn schoenen aan de wilgen te hangen, kende Limburg met Paul Verhaegh, die het nog wel tot de WK-selectie van 2014 schopte, Jorrit Hendrix en Joshua Brenet debutanten die tot slechts een handvol wedstrijden kwamen. Zaterdag kwam daar dus Mark Flekken als de 41ste Limburgse international in de geschiedenis bij.