Lof én garantie voor Flekken: 'Hij speelt met vertrouwen'

Mark Flekken in de oefeninterland tegen Denemarken. © Orange Pictures
Mark Flekken staat ook dinsdag tegen Duitsland in de basisopstelling van het Nederlands Elftal. Bondscoach Louis van Gaal had zaterdagavond bovendien complimenten in petto voor de Oranje-debutant.
"Ik heb vandaag meer ballen terug op de keeper gezien dan gebruikelijk en dat vind ik een plus, want Mark heeft de capaciteiten om dan verder te voetballen", aldus Van Gaal over de keeper uit Bocholtz, die volgens hem met overtuiging speelde.

'Hij kan dat'

"We moeten hem eigenlijk nog veel meer gebruiken", zei de bondscoach na de 4-2 zege in de oefeninterland tegen Denemarken. "Met hem komen we onder de druk van de tegenstander uit." Dat Flekken daarbij regelmatig dwars door het zestienmetergebied uitverdedigt, vond Van Gaal prima. "Hij doet dat met vertrouwen en hij kan dat."

Tegentreffer

Van Gaal gaf een beperkt oordeel over de rol van Flekken bij de eerste Deense treffer. Daarbij verloor Daley Blind het luchtduel van Jannik Vestergaard en kwam Flekken weifelend van zijn doellijn, maar wist ook de keeper de situatie niet op te lossen. "Ik begreep dat hij daar meer had kunnen doen", aldus de coach.

Basis tegen Duitsland

Dinsdag speelt Oranje, dat tegen Denemarken voor het eerst met drie centrale verdedigers opereerde, in de Johan Cruijff ArenA een oefeninterland tegen Duitsland. Bundesliga-doelman Flekken begint dan opnieuw in de basis. "Dat doe ik expres, dan kan hij zich laten zien", zo sprak Van Gaal.

'Soortgelijk niveau'

Of Flekken ook op de lange termijn kan uitgroeien tot eerste doelman, liet Van Gaal nog in het midden. "Nu heb ik de kans om hem te zien. Justin Bijlow is geblesseerd, die moet eerst nog terugkomen en zich dan opnieuw bewijzen, dat gaat nog wel even duren. Bijlow, Flekken en Cillessen zijn van een soortgelijk niveau."

Rust

Verdediger Matthijs de Ligt was ook complimenteus over de doelman. "Hij heeft het uitstekend gedaan. Het is een keeper van de Hollandse school, ook al is hij in Duitsland 'opgegroeid'. "Hij is goed met de voeten en straalt ook rust uit. Ik heb het spelen met hem als zeer prettig ervaren."