Flekken begint interlandloopbaan met 4-2 zege op Denemarken

Mark Flekken bij zijn Oranje-debuut © Orange Pictures
Bij zijn debuut als Oranje-international heeft Mark Flekken met het Nederlands Elftal in een vriendschappelijk duel met 4-2 gewonnen van Denemarken.
De Bocholtzenaar, de eerste Limburgse international sinds Joshua Brenet in november 2016, werd in de Johan Cruijff ArenA ondersteund door meerdere bussen met supporters uit zijn geboortedorp en andere Zuid-Limburgse plaatsen.

Direct raak

Oranje stond net op voorsprong via een een door Steven Bergwijn fraai afgeronde aanval, toen Flekken de eerste Deense doelpoging direct tegen de touwen zag vliegen. Daley Blind werd bij een scherpe voorzet in de lucht geklopt door de Deense verdediger Jannik Vestergaard en ook de van zijn lijn gekomen Flekken kon de tegentreffer niet verijdelen: 1-1 in de negentiende minuut.

Solide

De ook om zijn meevoetballende kwaliteiten geroemde keeper van Freiburg maakte een solide indruk bij het beperkt aantal ballen dat hij aangespeeld kreeg. Oranje was de baas op het veld en drong de Denen veelal terug op eigen helft. Het overwicht werd nog voor rust ook in de score uitgedrukt: Nathan Aké knikte na een halfuur voetbal de 2-1 binnen en Memphis maakte er uit een strafschop 3-1 van.

Kansloos

Pal na rust was Flekken bij de tweede Deense doelpoging volstrekt kansloos: de door het publiek warm onthaalde Christian Eriksen stond nog geen twee minuten in het veld toen hij de bal in de kruising joeg: 3-2. Daarna waren er over en weer wat mogelijkheden en leidde een prima inspeelpass van Flekken de aanval in die in de 4-2 resulteerde, toen Bergwijn de bal knap in de verre hoek krulde.
Flekken staat op het punt de inzet van Rasmus Kristensen te pareren. © Orange Pictures

Reflex

De keeper kon zich daarna ook eindelijk als sluitpost onderscheiden door met een vlotte reflex een Deens schot uit een lastige hoek voorlangs te tikken. In blessuretijd moest Flekken ook nog een schot van Andreas Skov Olsen in de korte hoek pareren. Doelpunten zouden er niet meer vallen, ook omdat een rake kopbal van Pierre-Emile Hojberg vanwege duwen werd afgekeurd: het bleef bij 4-2 voor Nederland.

Kans

Flekken krijgt in deze interlandperiode de kans om zich te bewijzen in de strijd om een plekje in de selectie voor het WK, in november. Bondscoach Louis van Gaal is duidelijk gecharmeerd van de door hem 'ontdekte' keeper, die bij Freiburg gewend is met drie centrale verdedigers voor zijn neus te spelen. Van Gaal wil bij Oranje ook standaard met drie man achterop gaan spelen, in wat de bondscoach een 1-3-4-1-2 systeem noemt.

Duitsland

Tegen de Denen deed Nederland dat voor het eerst. Dinsdag oefent Oranje, wederom in Amsterdam, tegen Duitsland. Mogelijk staat Flekken dan opnieuw tussen de palen.