Verstappen start als vierde in Saudi-Arabië, Pérez pakt pole

Max Verstappen tijdens de eerste vrije training op het circuit in Djedda. © Red Bull Content Pool
Max Verstappen vertrekt zondag als vierde in de Grand Prix van Saudi-Arabië. De Limburger zag teamgenoot Sergio Pérez poleposition veroveren op het snelle stratencircuit.
Het is de eerste poleposition van Pérez in zijn carrière. De kwalificatie lag lange tijd stil door een heftige crash van Mick Schumacher. De Duitser is bij bewustzijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Hamilton

De eerste verrassing was er al in de eerste kwalificatieronde. Naast de verwachte afvallers, wist ook zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton de volgende kwalificatieronde niet te bereiken. Daardoor start de Brit zondag op de 16e plek.

Schumacher

De tweede kwalificatieronde werd ontsierd door een zware crash van Mick Schumacher. Hij verloor de controle over zijn bolide en knalde met volle snelheid in de muur. Van de auto van Schumacher bleef weinig over en de Duitser zelf werd overgebracht naar het ziekenhuis. Een rode vlag was het logische gevolg. Doordat de baan ook moest worden hersteld, lag de kwalificatie lange tijd stil. In het restant van de tweede kwalificatieronde vochten Lando Norris en Daniel Ricciardo voor McLaren om een plek bij de beste tien. Dat lukte, net als in Bahrein, niet. Ze starten als elfde en twaalfde.

Formule 1

In de derde kwalificatieronde stelde Max Verstappen met zijn eerste run teleur. Hij kwam niet in de buurt van de toptijden. De Ferrari's deden dat wel. Carlos Sainz en Charles Leclerc reden de snelste tijden. In de laatste run nam Leclerc de leidende positie over van Sainz. Ferrari leek weer op weg naar poleposition, net als in Bahrein, maar dat was buiten Sergio Pérez gerekend.
De Mexicaan wist met een ultieme ronde poleposition te veroveren. Max Verstappen verbeterde zichzelf wel, maar start zondag op de tweede startrij: P4. Naast hem staat Sainz op de tweede startrij. Leclerc vertrekt vanaf de tweede positie. Waar Hamilton uitviel in de eerste kwalificatieronde, wist teamgenoot George Russell nog de zesde startplek te veroveren.

Bahrein

Verstappen zal zich zondag willen revancheren voor de teleurstellende seizoenstart in Bahrein. Daar viel Verstappen enkele ronden voor de finish uit, waardoor de wereldkampioen het seizoen begon zonder punten. Ook Pérez viel uit met problemen aan de bolide. De Grand Prix van Saudi-Arabië is zondag vanaf 19:00 uur te volgen in een liveblog op 1Limburg.
Bekijk Pitlane, het autosportprogramma van L1, met een vooruitblik op de Grand Prix van Saudi-Arabië: