Twijfels bij coureurs, maar race Saudi-Arabië gaat toch door

Max Verstappen tijdens de eerste vrije training op het circuit in Djedda. © Red Bull Content Pool
Na urenlang vergaderen tussen team, coureurs en de Formule 1 is besloten dat de Grote Prijs van Saudi-Arabië dit weekend doorgaat.
Hoewel er lang is gesproken om de race niet door te laten gaan vanwege de raketaanval op enkele kilometers van het circuit vrijdag, melden betrokkenen dat er zaterdag en zondag wordt geracet op het circuit in Djedda.

Veiligheid garanderen

Alle teambazen kwamen eerder op de avond na de tweede vrije training bijeen om te worden bijgepraat door directeur Stefano Domenicali van de Formule 1 en voorzitter Mohammed Ben Sulayem van de internationale autosportfederatie FIA. Die gaven de verzekering dat het circuit veilig is en dat de lokale autoriteiten die veiligheid ook kunnen garanderen.

Wel of niet racen?

De coureurs waren echter ook in vergadering, omdat sommigen naar verluidt twijfels hadden of de race moest doorgaan. Na urenlang overleg zijn de teambazen en George Russel namens de Grand Prix Drivers' Association (GPDA) weer in gesprek gegaan met Domenicali. Red Bull-teambaas Christian Horner zou daarna hebben gezegd dat er geracet gaat worden, zo melden journalisten van autosportmedia. De coureurs zouden daarmee akkoord zijn gegaan.

Raketaanval

Tijdens de eerste training vrijdag voerden rebellen uit Jemen een raketaanval uit op een complex van het staatsoliebedrijf Aramco, op zo'n tien kilometer afstand van het circuit. Een dikke rookwolk verspreidde zich door de lucht en was goed te zien vanaf het stratencircuit in Djedda.

'Het ruikt verbrand'

Max Verstappen was tijdens de eerste vrije training een van de eersten die merkte dat er wat aan de hand was. "Het ruikt verbrand. Is dat mijn auto?", riep de wereldkampioen van Red Bull via de radio naar de pits.

Live

De Grand Prix van Saoedi-Arabië begint zondag om 19:00 uur Nederlandse tijd. De race is dan live te volgen via L1 Radio en 1Limburg.
Bekijk hier de nieuwste aflevering van Pitlane, het autosportprogramma van L1: