Roda's suikeroom Frits Schrouff (82) overleden

De uitreiking van de penning door burgemeester Dassen © L1
Frits Schrouff is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. Hij werd 82 jaar. De zakenman was jarenlang de financiële steun in de rug van Roda JC Kerkrade.
Hij kreeg drie jaar geleden nog de gouden erepenning van de gemeente Kerkrade omdat de Roda-suikeroom de Kerkraadse club al talloze keren financieel heeft bijgestaan. Hij kreeg deze penning uit de handen van burgemeester Petra Dassen.

Miljoenen

In 2015 nam de vermogende Landgravenaar het in zwaar financieel weer verkerende Roda JC over. Hij stak miljoenen in de Koempelclub. Mede dankzij zijn miljoeneninjecties bestaat de club nog steeds. In de zomer van 2017 werd bekend dat Schrouff van zijn aandelen af wilde. In eerste instantie leek de Mexicaan Mauricio Garcia de la Vega de club te redden. Maar de Mexicaan werd door boze fans uit het stadion gedreven. In 2020 werden alle aandelen, zowel van Schrouff als die van Aleksei Korotaev ondergebracht bij een groep investeerders onder de naam ‘Phoenix'. Daarmee werd Schrouff weer fan van Roda en geen eigenaar meer.

Marktleider

Schrouff werd geboren op 17 februari 1940 in Schaesberg, als zoon van een molenaar. Op z’n 23ste startte hij z’n eigen bedrijfje, dat producten leverde aan Indische Nederlanders. Dat bedrijf - Heuschen & Schrouff - groeide uit tot een Europees marktleider in Aziatische producten. Schrouff kampte al enige tijd met gezondheidsklachten maar zijn overlijden kwam toch onverwacht, dat meldt Jo Janssen, financieel directeur van Heuschen & Schrouff Oriental Food. "Wegens zijn ruimhartigheid en betrokkenheid bij de medewerkers en bij vele anderen, zal Frits enorm gemist worden. Zijn gedachtengoed zal een inspiratie voor ons allen blijven en hij zal in onze harten blijven voortleven".

Roda JC

Roda JC heeft op de clubwebsite een ode gebracht aan Schrouff. Daar valt te lezen dat de oud-clubeigenaar tot zijn overlijden een belangrijk klankbord was voor de directie en de RvC van de club. 'Roda JC en Frits Schrouff blijven altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. De dank aan Frits Schrouff voor alles wat hij voor de club gedaan heeft, is niet in woorden uit te drukken.'
Een vak op de hoofdtribune in het Parkstad Limburg Stadion werd eerder naar Frits Schrouff vernoemd.