Video: Zo kunnen de voetbalopleidingen in Limburg verbeteren

Marcel Lucassen © KNVB
De Zuid-Limburgse betaalde voetbalclubs moeten de samenwerking zoeken om het niveau van de jeugdopleidingen te verbeteren. Dat zegt Marcel Lucassen, directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB.
Lucassen, geboren in Venlo, is bij de voetbalbond verantwoordelijk voor de nationale jeugdteams, de KNVB Academie, het jeugdtopvoetbal en het breedtevoetbal. Hij sprak in AvondGasten Sport over de ontwikkeling van het Limburgse voetbal.

Zes scouts

Lucassen ziet in Zuid-Limburg drie betaalde voetbalclubs (BVO's) die allemaal in dezelfde vijver vissen. "Naast Fortuna Sittard, MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade staan daar ook nog clubs als Standard Luik, KRC Genk en Borussia Mönchengladbach langs het veld. Dus daar kunnen zomaar zes scouts langs het veld staan. Als je dat gaat bundelen dan versterkt het elkaar ook. Zolang dat niet plaatsvindt, wordt het een lastig verhaal."
Volgens Lucassen, die eerder onder meer werkte bij de Duitse voetbalbond DFB en directeur voetbalontwikkelingen was bij Arsenal, moeten clubs misschien andere keuzes gaan maken als ze niet willen samenwerken. "Dan moet je je als club misschien afvragen of je een team van onder 10 jaar wil hebben of dat je pas begint met een team van onder 14 jaar."

Gesprekken

De directeur geeft aan dat er in het recente verleden wel gesprekken zijn geweest over een samenwerking. "Er zijn toen hele goede gesprekken geweest en men zat toen dicht bij een finale toezegging bij de drie clubs in het zuiden. Maar toen haakte een club op het laatste moment af, terwijl er ook mensen bereid waren om te investeren. Dan staat emotie boven ratio." Oud-voetbaltrainer Sef Vergoossen herkent de emotiefactor. "Want na die poging is er nog een poging geweest om nog twee clubs bij elkaar te brengen. Dat zou doorgaan tot men ging praten over de plek van trainen en spelen. Dat is het meest absurde argument om het wel of niet te laten doorgaan."

VVV-Venlo

Lucassen vindt dat het bij VVV-Venlo beter georganiseerd is dan in het zuiden. "Daar is een bewustwording dat je het landschap om je heen moet beïnvloeden. Ze hebben daar genoeg trainers en een hoofd jeugdopleiding die er al lang zit. Ze hebben een bepaalde stabiliteit ondanks een laag budget. Een voorbeeld voor anderen."

Coaches

Volgens Lucassen kan niet alleen samenwerking het niveau van het jeugdvoetbal verbeteren. Ook het niveau van coaches kan beter, zo zegt de directeur voetbalontwikkeling. "Met alle respect voor de coaches die er nu zijn, maar die mensen werken en komen pas om 16:00 uur naar de club, trainen en gaan om 18:30 uur weer naar huis. Als je met fulltime trainers aan de slag gaat, hebben die een opleiding genoten en blijven die zich ook ontwikkelen. Dat heeft ook effect op de spelers."

Cursussen

Lucassen ziet ook weinig Limburgse coaches die zich aanmelden voor de opleidingen. "Er waren onlangs 125 aanmeldingen, dat is best een groot aantal. Vanuit Limburg was er maar één iemand die zich opgaf voor de senioren, maar die is niet aangenomen. Bij de jeugd waren er zeven aanmeldingen, van wie er vier door de procedure zijn gekomen."
Ook het niveau waarop de jeugdteams en beloften elftallen van de Limburgse BVO's spelen is een kritisch punt. "Ze spelen vaak tegen jeugdteams, in plaats van tegen BVO's. Dat geeft wel wat aan", aldus Lucassen.

Voetbalscholen

Doordat de Limburgse betaalde voetbalclubs niet altijd een volwaardig trainingsprogramma (kunnen) samenstellen, kiezen sommige ouders voor extra trainingen bij een commerciële voetbalschool. "Ik vind dat prima", zegt Vergoossen. "Dat is wat de club niet kan geven." Lucassen ziet een voordeel, maar ook een nadeel. "Als voetbalscholen komen coachen bij de clubs integreren ze ook bij de clubs, maar aan de andere kant zijn er talenten die pas later komen bovendrijven. Die komen dan wellicht in een lager team te spelen, waardoor ze ook weer minder kunnen trainen."