Tientallen Limburgse jongetjes dromen van carrière bij PSV

PSV talentendag © L1/Kim Langeslag
Zo'n honderd jongetjes uit Limburg kwamen naar de talentendag van PSV. De nummer twee van de eredivisie is op de velden van VV Linne een academie voor jonge voetballers begonnen.
VV Linne is de zesde locatie van de PSV-opleiding. Ook in Helmond, Gilze, Rosmalen, Eindhoven en Nijmegen worden kinderen tot 12 jaar opgeleid door PSV-trainers.

Uniek

De club uit Eindhoven wil de trainers naar de kinderen brengen in plaats van andersom. Stan van Bijsterveldt is coördinator jeugdscouting en ziet een groot verschil met een aantal jaren geleden. "Vroeger reden er busjes van PSV rond en moesten sommige spelertjes wel anderhalf uur rijden om te kunnen trainen in Eindhoven. Daar zijn we van afgestapt, het is een unieke aanpak in Nederland. De trainer reist en de kinderen kunnen in hun eigen omgeving blijven, zo is er ook meer tijd voor vriendjes of school."

Plezier

De opkomst in Linne is hoog. Niet alleen Maastrichtse en Venlose kinderen zijn naar Linne gekomen maar ook Duits-, en Franstalige jonge voetballertjes. Er lopen zo'n zeven scouts rond van PSV, zo ook Chris Smeets uit Brunssum. "Wij letten vooral op motoriek, vaardigheden maar ook op hoe vaak eisen ze de bal op en het belangrijkste; stralen ze plezier uit."

Doorstroming

PSV begon met het project in Linne eind 2020 met één team van kinderen onder de 10 jaar. Inmiddels zijn die doorgestroomd naar het team onder de 12 jaar en is er dus plek voor een nieuwe lichting. Van de ongeveer honderd kinderen die meedoen aan de talentendag worden er tien uitgenodigd voor de opleidingslocatie in Linne.

Herdgang

De teams trainen drie keer in de week in Linne en spelen de thuiswedstrijden op De Herdgang in Eindhoven. Volgens Stan van Bijsterveldt is het traject in Linne een vooropleiding voor de PSV Academy in Eindhoven. "De kinderen worden tot 12 jaar opgeleid in de eigen omgeving. Gaan ze naar de brugklas dan is dat ook het moment om de trainingen te verplaatsen naar onze eigen locatie op de Herdgang."