Drukke eerste testdag voor Max Verstappen

Max Verstappen in actie in zijn RB18 op het circuit in Barcelona © Orange Pictures
Max Verstappen heeft zijn eerste testdag in de RB18 erop zitten. De coureur van Oracle Red Bull Racing was actief in Barcelona en reed de meeste rondes van alle coureurs.
Woensdag was de eerste testdag voor het nieuwe Formule 1-seizoen.

Hele dag

Red Bull besloot om Max Verstappen en teamgenoot Sergio Pérez ieder een hele dag te geven om met hun bolide op het Spaanse circuit rond te rijden. Verstappen mocht woensdag het spits afbijten, donderdag is het de beurt aan Pérez en vrijdag krijgen de twee coureurs ieder een dagdeel. De testdagen in Barcelona zijn voor buitenstaanders moeilijk te volgen. Er is geen openbare tijdwaarneming en livestream en publiek is niet welkom in Spanje.

80 ronden

Verstappen besloot woensdagochtend om flink wat ronden te rijden in zijn RB18 met nummer één op de voorkant van zijn bolide. In de ochtenduren reed de wereldkampioen de meeste ronden: 80. De Red Bull-coureur noteerde van tien ochtendcoureurs de zesde tijd. Zijn snelste ronde reed hij in 1.22.246. De Limburger zocht tijdens de training soms de randjes op en belandde even in de grindbak. Ferrari-coureur Charles Leclerc was de snelste in een tijd van 1.20,165. Mercedes stuurde in de ochtenduren nieuwkomer George Russell het circuit op. Hij reed de derde tijd in de ochtendsessie.
Max Verstappen in actie in Barcelona © Orange Pictures

Hamilton

In de middaguren kwam Lewis Hamilton, de andere coureur van Mercedes en de grote concurrent van Verstappen, voor het eerst in actie. De Brit, die zich de afgelopen maanden lange tijd stil hield na de voor hem dramatische ontknoping van het seizoen, kwam tot de derde tijd in de middagsessie en de vijfde van alle coureurs. Verstappen wist halverwege de middagsessie als eerste coureur de kaap van 100 rondes te bereiken.

Veel rondes

De Limburger zette in de middag vooral in op het rijden van veel rondes en minder op het rijden van een snelle tijd. Verstappen bleef tot het einde op de baan en reed woensdag in totaal 147 rondes. Zijn tijd van 1.22,246 uit de ochtenduren bleek uiteindelijk de negende van alle coureurs. Die tijd reed hij overigens op de harde band.
Ferrari kende een sterke eerste dag. Na Leclerc reed ook Sainz een sterke tijd en de Ferrari's leken de snelste tijden van de dag te gaan rijden. Daar stak Lando Norris een stokje voor. De McLaren-coureur reed op softbanden de snelste tijd van de dag: 1.19,568.

Belangrijk

De testdagen zijn dit jaar misschien wel belangrijker dan de afgelopen jaren vanwege de aangepaste regelementen in de Formule 1. Daardoor hebben de bolides dit jaar andere afmetingen. Aan de RB18 zijn onder meer de opvallende voor- en achtervleugel, luchtinlaten en de grotere banden mét wielkasten nieuw. Verstappen was tijdens de presentatie van de RB18 benieuwd hoe het zicht zou zijn vanuit de cockpit door de grotere banden. Hoe belangrijk de tijden zijn die worden gereden in Barcelona valt nog te bezien. De komende weken zal er nog veel worden gesleuteld aan de auto's.

Bahrein

Donderdag en vrijdag staan nog twee trainingsdagen op het programma in Barcelona. Van 10 tot en 12 maart zijn er in Bahrein nog een keer drie trainingsdagen. Daar zal op 20 maart ook het Formule 1-seizoen van start gaan.