Video: 'Poetser' Deroy Duarte is de stille motor van Fortuna

Deroy Duarte op het trainingsveld bij Fortuna Sittard. © Orange Pictures
Deroy Duarte heeft inmiddels letterlijk en figuurlijk zijn plekje gevonden bij Fortuna Sittard. En dat is maar goed ook, want de middenvelder is de stille kracht van het elftal.
Sinds hij zich uitsprak tegenover coach Sjors Ultee en vervolgens zijn kans op het middenveld greep, is hij uitgegroeid tot één van de positieve verrassingen bij de Sittardenaren en speelt hij met veel vertrouwen. "En of we ons handhaven, ligt volledig aan onszelf. We hebben het in eigen hand."

Poetser

Assistent-trainer Rob Alflen, die tijdelijk de eindverantwoordelijke is bij Fortuna aangezien het coronavirus hoofdtrainer Ultee heeft geveld, noemt Duarte liefkozend de 'poetser' van het elftal. "Hij ruimt op het veld datgene op wat anderen laten liggen", zo legt Alflen uit. "Hij is topfit en vecht ontzettend veel duels uit. En het is gewoon een speler met veel kwaliteiten. Het is goed dat zijn prestaties ook aandacht krijgen."

Het rijtje

Want doorgaans wijst de buitenwereld vooral spelers als Mats Seuntjens, Zian Flemming en Ben Rienstra aan als de vaandeldragers van Fortuna. Maar hoort Duarte, die met negen basisplaatsen op rij een onmisbare schakel op het middenveld is geworden, daar niet ook 'gewoon' bij? "Als jij dat vindt, dan is dat mooi", zegt de nuchtere Rotterdammer. "Ik probeer hard te werken en geef altijd alles voor het team. Natuurlijk wil je bij dat rijtje horen, dus als mensen dat herkennen is dat mooi."
Duarte loopt Groningen-speler Damil Dankerlui van de bal. © Orange Pictures

Rotterdamse mentaliteit

De voor Duarte kenmerkende mentaliteit dankt hij vooral aan zijn roots. Die liggen in Rotterdam-Kralingen en bij Sparta, de tegenstander van vrijdag. "Ik heb sinds mijn vijfde bij Sparta gespeeld en ben daar in de buurt opgegroeid", vertelt de middenvelder. "Die Rotterdamse mentaliteit probeer ik ook over te brengen op mijn teamgenoten. En die zullen we morgen ook hard nodig hebben."

'Eerst strijd leveren'

Met twee zeges in de laatste twee duels, thuis tegen SC Heerenveen en uit bij FC Groningen, heeft Fortuna zichzelf lucht verschaft in de strijd tegen degradatie. De nummer zestien van de Eredivisie heeft twee punten meer dan nummer zeventien Sparta. Duarte is overtuigd van een goed resultaat. "We zijn goed in standaardsituaties, maar hebben ook in alle linies veel individuele kwaliteit en kunnen goed voetballen. Maar in dit soort wedstrijden is het belangrijk dat je eerst strijd levert."

Live

De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam begint vrijdag om 20:00 uur. In de Keuken Kampioen Divisie staan op hetzelfde tijdstip Roda JC - De Graafschap, Helmond Sport - VVV-Venlo én MVV Maastricht - Jong AZ op het programma. Vanwege de uitzending van het LVK op L1 Radio zijn al die wedstrijden vrijdagavond vanaf 19:45 uur live te volgen via de Facebook-pagina's van L1 en 1Limburg.