Formule 1-wedstrijdleider Michael Masi moet vertrekken

Michael Masi (links) tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië in 2021. © Orange Pictures
Michael Masi is niet langer de wedstrijdleider in de Formule 1. De Australiër speelde afgelopen jaar een belangrijke rol in de ontknoping van de Formule 1.
Het besluit is bekendgemaakt door de baas van internationale autosportfederatie FIA, Mohammed Ben Sulayem, in een videoboodschap. De beslissing volgt na een onderzoek over de gebeurtenissen rondom de Grand Prix van Abu Dhabi. Daarin wist Max Verstappen zich te kronen tot wereldkampioen.

Safetycar

Na een crash van Nicholas Latifi in de slotfase van de Grand Prix van Abu Dhabi besloot Masi om de race niet te laten finishen achter de safetycar. Daarnaast haalde de Australiër de achterblijvers die tussen Lewis Hamilton en Verstappen reden, eruit. Daardoor kwam Verstappen achter Hamilton te rijden en kon hij in een allesbeslissende ronde een aanval inzetten, Hamilton passeren en als eerste over de finish rijden. Door zijn winst werd Verstappen wereldkampioen. Mercedes-baas Toto Wolff was tijdens de race al boos. Uiteindelijk besloot de Duitse renstal na dagen beraad om niet in beroep te gaan.

Twee wedstrijdleiders

De FIA heeft nu besloten om Michael Masi te vervangen als wedstrijdleider door Niels Wittich en Eduardo Freitas, afkomstig uit respectievelijk de DTM en de WEC. Zij zullen de functie afwisselend uitvoeren en worden daarin ondersteund door Herbie Blash.

VAR

Naast nieuwe wedstrijdleiders komt er ook een Virtual Race Control Room. Sulayem vergelijkt die met de VAR in het voetbal. In een kantoor van de FIA zal worden geholpen met beslissingen van de wedstrijdleiding. Dit gebeurt met behulp van technologie die niet aanwezig is op het circuit.

Communicatie

Daarnaast is het voor teambazen niet meer mogelijk om rechtstreeks met de wedstrijdleiding te communiceren. Het blijft wel mogelijk om contact te zoeken met de wedstrijdleider. Ook de radiocommunicatie met de wedstrijdleiding wordt niet meer meteen live op televisie uitgezonden om de druk weg te halen bij de wedstrijdleiding.

Aanpassingen

De komende maanden gaat de FIA nog kijken naar de regels rondom in het inhalen van de safetycar. De aanpassingen worden vlak voor de start van het seizoen bekendgemaakt aan teams.
Op 20 maart begint het nieuwe Formule 1-seizoen met de Grand Prix van Bahrein.