Coopmans na ploegenachtervolging: 'Zware teleurstelling'

Bondscoach Jan Coopmans aan de rand van de schaatsbaan © Orange Pictures
Bondscoach Jan Coopmans is zwaar teleurgesteld over het verloop van de ploegenachtervolging in het schaatsen op de Olympische Spelen. De Baarlonaar zag de vrouwen brons pakken en de mannen naast het podium eindigen.
Coopmans hoopte op het behalen van gouden medailles.

Rauw op het dak

De teleurstelling is van het gezicht van Coopmans af te lezen, ongeveer een halfuur na de bronzen finales op de ploegenachtervolging. Nadat dinsdagochtend de halve finales werden verloren, moest Oranje strijden voor het brons. Bij de vrouwen werd die bronzen medaille nog behaald, maar de mannen liepen het eremetaal mis. "Dit valt rauw op mijn dak", zegt Coopmans tegen de NOS. "Het bleek dat we bij de mannen ons niveau niet haalden, dan wordt het moeilijk om een medaille te behalen. De vrouwen hebben zich na de halve finale herpakt. Maar ik ben hier nog een aantal dagen ziek van."

Kritiek

Door de slechte resultaten ontstaat er ook kritiek. De Nederlandse achtervolgingsploegen trainen minder vaak dan overige landen, de interesse van een aantal schaatsers in de teamonderdelen is laag en de sfeer bij de vrouwenploeg leek de afgelopen dagen soms verre van gezellig. Ook naar bondscoach Coopmans wordt gekeken. De Baarlonaar vindt dat er keuzes moeten worden gemaakt over de toekomst van de teamonderdelen. "We moeten als KNSB (de Nederlandse schaatsbond, red.) keuzes maken."

Voorstander

Coopmans zelf is voorstander van de teamonderdelen. "Ik vind dat we mee moeten doen. Het is een trend die niet meer tegen te houden is." Volgens de bondscoach kunnen niet alle ballen meer in de lucht worden gehouden. "Winnen op teamonderdelen gaat ten koste van individuele afstanden. Wat we zouden kunnen gaan doen is kansberekening op medailles. Dan moet je teamonderdelen een volwaardige plek gaan geven in de matrix. Maar dan gaan er andere afstanden het onderspit delven."

Commerciële ploegen

Coopmans was in 2019 tegenover L1 al kritisch op het aantal trainingen dat hij als bondscoach had met 'zijn' schaatsers. "De realiteit gebied te zeggen dat er profploegen zijn en die worden betaald door een sponsor, dus die kiezen voor een bepaalde route." Daarmee doelde Coopmans op het feit dat er in Nederland commerciële ploegen zijn. In veel andere landen zijn er enkel landenteams. Daardoor wordt er in andere landen automatisch samen getraind, zijn er geen verschillen in training en ontstaat er geen verschil van inzicht over het belang van teamonderdelen.

Door

Ondanks de tegenslagen en de kritiek wil Coopmans zelf door als bondscoach. "Mits er een speelveld ontstaat waarin we kunnen werken." Eerst gaat het vizier op komende zaterdag. Dan staat de massastart voor mannen en vrouwen op het programma. Ook daar is Coopmans eindverantwoordelijke.