Jan Coopmans besloot op zijn 42ste om schaatscoach te worden

Bondscoach Jan Coopmans aan de rand van de schaatsbaan © Orange Pictures
Jan Coopmans is van jongs af aan bezeten van schaatsen. Als jonge Baarlonaar leerde hij in de omgeving van zijn ouderlijk huis schaatsen op ondergelopen preivelden.
Op zijn 42ste nam Coopmans een rigoureuze beslissing. Hij nam ontslag van zijn burgerbaan en besloot vanaf dat moment schaatscoach te worden.

Duitse bond

Zijn eerste ervaringen als schaatscoach deed hij op in het Duitse Grefrath. Zijn kwaliteiten vielen ook op bij de Duitse schaatsbond die hem in 1998 inlijfde. Hij was tot 2018 eerst assistent-coach en later hoofdverantwoordelijk voor de selectie, training en coaching van de teamonderdelen bij de Duitse schaatsploeg.

Bondscoach Nederland

In 2018 kreeg de inmiddels 64-jarige Coopmans de kans om als bondscoach voor de Nederlandse schaatsbond te gaan werken. Hij is bij de Olympische Spelen in Beijing verantwoordelijk voor de teamonderdelen ploegenachtervolging en massastart bij zowel de vrouwen als bij de mannen.
Kijk naar een portret van schaatscoach Jan Coopmans:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!