Video: Met 130 kilometer per uur op je buik naar beneden

Skeletonner Bram Zeegers tijdens een afdaling van de bobbaan in Winterberg © L1
Angst kent skeletonner Bram Zeegers uit Venray tijdens de afdaling van de bobbaan niet. Met zijn neus enkele centimeters boven het ijs, raast hij met snelheden van meer dan 130 kilometer per uur naar beneden.
Zeegers hoopt over een paar jaar mee te doen aan de Olympische Winterspelen.

Inspectie van alle bochten

Voordat hij aan de eerste afdaling op de bobbaan in Winterberg begint, controleert Zeegers te voet de hele baan. Alle bochten worden nauwkeurig bekeken. En daar waar het mogelijk is voelt hij aan de structuur van het ijs. "Ik wil weten hoe het ijs is afgestoken. Dat bepaalt uiteindelijk op welke manier ik de bocht moet nemen", legt Zeegers tijdens de drie kwartier durende wandeling uit.

Gescout door de bond

De nu 23-jarige atleet kwam tijdens zijn CIOS-opleiding per toeval in aanraking met de sport waarvan hij tot op dat moment nog nooit gehoord had. Hij werd door de Bob en Slee bond gescout. Hij bleek te beschikken over een goede sprintsnelheid, kracht en explosiviteit. Dat zijn essentiële eigenschappen die nodig zijn om genoeg snelheid te maken op de eerste 50 meter na de start.

Kimberley Bos

Het trainingsmaatje van Zeegers, Kimberley Bos, komt de komende dagen in actie op de Olympische Winterspelen in Peking. De atlete uit Ede is een serieuze medaillekandidaat in een sporttak die in Nederland bij het grote publiek tamelijk onbekend is. Bram Zeegers is ervan overtuigd dat Bos een uitstekende race in Peking gaat rijden. Bos is in vorm. Ze pakte dit jaar al de eindoverwinning in de Wereldbeker en de Europese titel. Bos en Zeegers hebben regelmatig contact met elkaar. Voor bijna alle wedstrijden worden er berichten over en weer gezonden, zo ook voor de Olympische afdaling op het National Sliding Centre in Yanqing.

Olympische Spelen 2026

Zeegers hoopt dat de goede prestaties van Kimberley Bos sponsoren enthousiast maakt voor het skeleton. Een wedstrijdseizoen kost handenvol geld. Zeker voor Zeegers, die volgend seizoen de wedstrijden in de Europa Cup wil gaan inruilen voor de Intercontinental Cup. Dan worden er wedstrijden in Canada en de Verenigde Staten aan zijn programma toegevoegd. Uiteindelijk wil de Venraynaar doorgroeien naar de Wereldbeker. Dat moet uiteindelijk resulteren in zijn deelname aan de Olympische Spelen in 2026 in Milaan en Cortina d'Ampezzo.