Fortuna Sittard Vrouwen treedt toe tot de Eredivisie

Supporters van Fortuna Sittard © Orange Pictures
Fortuna Sittard treedt vanaf komend seizoen met een vrouwenteam toe tot de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.
Fortuna noemt het een logische stap in de koers die de club wil varen.

KNVB

In het L1 Voetbaldiner gaf algemeen directeur Ivo Pfennings al aan dat Fortuna bezig was met het opstarten van een vrouwenteam. In de week voor Kerst werden alle plannen naar de KNVB gestuurd. Die zijn de afgelopen week goedgekeurd door de voetbalbond. Fortuna en investeerder Azerion noemen het opstarten van een vrouwenteam een wens die in vervulling gaat.

Mijlpaal

Algemeen directeur Ivo Pfennings noemt het een mijlpaal in de historie van de club. "Na maanden hard werken, waarbij ook Azerion als business partner en sponsor een belangrijke rol heeft gespeeld, staat het licht dan eindelijk op groen." De komende maanden gaat Fortuna zich focussen op het samenstellen van een waardige selectie. "We willen niet als opvulling voor de competitie dienen, maar willen er meteen staan als serieuze tegenstander met gezonde ambities", zegt Pfennings stellig. Over de invulling van de selectie of een trainer is nog niets bekendgemaakt.

Provincie Limburg

Fortuna zegt een belangrijke, verbindende factor te willen zijn voor de volledige provincie Limburg. Volgens Fortuna is in de huidige maatschappelijke ontwikkelingen een vrouwenelftal in dit plaatje niet meer weg te denken. "Het doel is om dromen te faciliteren en deze bereikbaar te maken voor iedereen binnen de maatschappij."

2015

Met het toetreden van Fortuna Sittard tot de Eredivisie Vrouwen keert voor het eerst sinds 2015 het vrouwenvoetbal terug in Sittard. Pfennings kijkt met positieve ervaringen terug op die periode. “Er was destijds duidelijk sprake van een aantrekkingskracht op een breder publiek, dan alleen de traditionele Fortuna-supporter, sponsoren en talenten." De algemeen directeur hoopt ook meer te bereiken met het opstarten van dit vrouwenteam. "We hopen in brede zin een voorbeeld en inspiratie te worden voor meiden en vrouwen met dromen en ambities. Dit zetten we nu kracht bij door een team in de Vrouwen Eredivisie te introduceren.”
De laatste keer dat een Limburgse club op het hoogste niveau meedeed bij de vrouwen was VVV-Venlo. Zij stopten daar in 2012 mee.

Rolmodellen

Atilla Aytekin is namens investeerder Azerion blij dat de KNVB groen licht heeft gegeven. “Wij geloven in diversiteit en inclusie, het meedoen en erbij horen, in al onze zakelijke en maatschappelijke activiteiten. We willen dat de nieuwe generaties vrouwen meer rolmodellen hebben. Daarom maakt deze aankondiging ons trots en vol hoop over de toekomst van deze samenwerking.”
Naar verwachting zullen de vrouwen, net als de mannen, in het stadion hun wedstrijden spelen.

Telstar

Naast Fortuna Sittard treedt ook Telstar rechtstreeks toe tot de Eredivisie Vrouwen. Met Fortuna en Telstar zijn er vanaf komend seizoen elf clubs in de Eredivisie Vrouwen. De KNVB hoopt dat de competitie vanaf het seizoen 2023/2024 uit twaalf clubs gaat bestaan. Betaald voetbalclubs die interesse hebben kunnen een plan indienen bij de voetbalbond.