Van Leeuwen ondanks nieuwe besmettingen optimistisch

Oranjedoelman Thijs van Leeuwen schreeuwt het uit na een goede redding © Orange Pictures
Handbaldoelman Thijs van Leeuwen blijft positief ondanks de nieuwe coronabesmettingen bij de Nederlandse handbalploeg.
Onder andere de Limburgse internationals Kay Smits en Jasper Adams zijn geveld door het virus.

Verlof vragen

Van Leeuwen moest voordat hij kon afreizen bij zijn werkgever Xilloc eerst verlof regelen. Bij het Geleense bedrijf maakt de doelman van de Belgische BENE-Leagueclub Sporting Pelt 3D-geprinte implantaten voor het menselijk lichaam. Zijn baas begreep meteen dat dit voor de handballer een unieke kans was en gaf meteen toestemming voor de trip.

Man of the match

Thijs van Leeuwen groeide in de wedstrijd tegen Montenegro uit tot man of the match. De voormalige doelman van BFC, Lions en Bevo pakt veertig procent van de schoten. "Ik denk dat het echt het hoogtepunt is van mijn handbalcarrière", zei Van Leeuwen na afloop.

Twaalf personen in isolatie

Vanwege eerdere besmettingen zitten ook Jeffrey Boomhouwer, Robin Schoenaker, Iso Sluijters, Dennis Schellekens, Bart Ravensbergen, Rutger ten Velde, keeperstrainer Gerrie Eijlers en bondscoach Erlingur Richardsson in isolatie. Zondag kwamen daar Samir Benghanem, Jasper Adams, Kay Smits en fysiotherapeut Robert Baardse bij.

Alle ploegen hebben er last van

Van Leeuwen geeft aan dat het probleem van de vele besmettingen niet alleen bij Nederland speelt: "Alle ploegen hebben hiermee te maken. Wij trainen niet meer om niet nog meer besmettingen te krijgen. Sinds kort hebben we ook allemaal een eigen kamer. Samen eten is er ook niet meer bij, we zitten in kleine groepjes aan tafel." Ook de Duitse handbalploeg heeft veel besmettingen in de selectie. Net zoals Nederland tellen ook zij twaalf besmettingen binnen de groep.

Vervangers oproepen

Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om voor de laatste twee wedstrijden in de hoofdronde nog spelers op te roepen. De handbalmannen wonnen zaterdag hun tweede wedstrijd in de hoofdronde tegen Montenegro (34-30). Donderdag werd er verloren van olympisch kampioen Frankrijk: 34-24. Maandag speelt Oranje tegen Denemarken, twee dagen later is Kroatië de laatste tegenstander.