Rowen Koot: van keepersheld naar boodschappenbezorger

Rowen Koot wordt omhelsd na de wedstrijd tegen De Graafschap © Orange Pictures
Hij was vorig jaar de grote held bij Helmond Sport. Met talloze reddingen wist Rowen Koot, geboren in Munstergeleen, zijn ploeg overeind te houden tegen De Graafschap, waardoor die laatste ploeg promotie naar de Eredivisie misliep. Enkele maanden later ziet de wereld van Koot er totaal anders uit.
De Limburger is geen doelman meer, maar bezorger van boodschappen. Tegen de NOS deed de pas 22-jarige Koot zijn verhaal. Ook dat hij bijna keeper was geweest bij MVV Maastricht.

Fortuna Sittard en Roda JC

Koot werd in de jeugd van VV SVM uit Munstergeleen opgemerkt door Roda JC Kerkrade waar hij in de jeugd ging voetballen. In 2014 nam Fortuna Sittard hem over van de Kerkraadse club. Bij Fortuna speelde hij nog enkele jaren in de jeugd voordat hij in 2017 bij het eerste elftal aansloot. Hij kreeg echter nooit kansen op speelminuten en vertrok zonder een minuut te hebben gespeeld bij Fortuna naar Helmond, daar beleefde hij zijn mooiste dag als keeper.

Wedstrijdpremie

Terug naar 12 mei van afgelopen jaar. Omdat Stijn van Gassel heeft bekendgemaakt dat hij Helmond Sport gaat verlaten, mocht Rowen Koot in het doel staan bij Helmond Sport in de wedstrijd tegen De Graafschap. Het was pas de tweede wedstrijd van Koot in het betaalde voetbal. Voor Helmond ging het 'slechts' om een overwinning en de wedstrijdpremie, bij De Graafschap waren de belangen groot. Een overwinning was genoeg om te promoveren naar de Eredivisie.

Noodweer

Koot en Helmond Sport kwamen het eerste deel van de wedstrijd redelijk eenvoudig door. Daarna brak de hemel open boven Doetinchem en viel een grote hoeveelheid regen naar beneden. De wedstrijd werd gestaakt, omdat de bal niet meer rolde en na een halfuur werd het duel weer hervat. Koot was in het restant voor rust direct belangrijk en in de tweede helft verrichte hij meerdere knappe reddingen. Op een ander veld zat Go Ahead Eagles naar een scherm te kijken. Als De Graafschap niet zou winnen, promoveerden zij naar de Eredivisie. Het bijna onmogelijke gebeurde: ondanks een kansenregen bleef het 0-0. Koot verrichte meerdere cruciale reddingen, onder meer in de allerlaatste seconde toen Melvin Platje, speler van De Graafschap, alleen op hem afkwam.

Hoogtepunt

"Achteraf kan ik terugkijken op de wedstrijd van mijn leven", zegt Koot tegen de NOS. "Ik geloof dat ik in totaal zestien reddingen heb verricht. Ongewoon dat je in één wedstrijd zoveel te doen krijgt." De fans van Go Ahead Eagles nodigden Koot zelfs uit om te komen feesten in Deventer. Koot vertelt dat hij in de spelersbus even wegdroomde: "Je denkt aan de weg die je hebt bewandeld om uiteindelijk te komen waar je die avond was. Je denkt: wat als je dit doortrekt, hoever kun je komen?"
Rowen Koot in actie als proefspeler bij MVV Maastricht © Orange Pictures

MVV

Zijn contract bij Helmond Sport liep af, waardoor Koot, ondanks zijn heldenrol, op zoek moest naar een nieuwe club. Hij kwam uit bij MVV, waar hij enkele weken meetrainde. "Het bestuur kondigde aan dat ze me een aanbieding zouden doen. Maar twee dagen daarvoor verdraaide ik mijn knie op de training en scheurde ik mijn meniscus." Niet voor het eerst werd Koot geteisterd door een zware knieblessure. De aanbieding van MVV ging door de blessure in de ijskast en Koot werd geopereerd.

Trainingsveld

Na vijf weken keerde hij terug op het trainingsveld, maar Koot bleef last houden. "Ik bleef pijn houden in mijn knie en er bleef veel vocht komen. Op een gegeven moment moet je dan de keuze maken voor je gezondheid." Daardoor stopt al op 22-jarige leeftijd de profcarrière van Koot. Toch kijkt hij positief terug. "Ik heb heel mooie dingen meegemaakt die iedere jongen van mijn leeftijd zou willen meemaken."

Boodschappen

Koot heeft een nieuwe baan gevonden in het bezorgen van boodschappen, een baan die goed bevalt: "Je bent onder de mensen en je hebt geen baas op je dak." Voetbal kijkt hij nog soms en het balgevoel is nog niet verdwenen: "Als je een lege fles terugkrijgt van een klant, schop je hem toch even terug in de bus. Je bent dan toch weer even aan het voetballen."