Na 'rampdag' heeft Roda JC nu een topdag nodig tegen ADO

Rody de Boer in actie tijdens ADO Den Haag - Roda JC Kerkrade. © Orange Pictures
Roda JC staat aan de vooravond van een serie wedstrijden die gaat bepalen of de Kerkradenaren ook de absolute top van de Keuken Kampioen Divisie kunnen bestormen.
De nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie stuit vrijdag op nummer vijf ADO Den Haag, dat de laatste weken de overwinningen aaneen rijgt. Roda-coach Jurgen Streppel doopt de Hagenaars alvast om tot 'meest volwassen team van de competitie'.

Rampdag

ADO is één van de vijf ploegen die er tot dusver in slaagden Roda te verslaan. Dat deed ADO in september in eigen huis, op een dag waar Streppel niet graag aan terugdenkt. De spelersbus verzandde in een reeks files en er was geen tijd meer om, zoals gebruikelijk, in een hotel de wedstrijdmaaltijd te nuttigen. Na een kleedkamerdiner keek Roda halverwege tegen een ongelukkige 2-0 achterstand aan en die tikken kwamen de geel-zwarten, ondanks de nodige kansen, niet meer te boven.

Concurrenten

Op de ranglijst heeft ADO vier punten meer dan Roda. Dat zijn er eigenlijk tien, maar vanwege financiële problematiek kreeg de ploeg uit de Hofstad al zes punten in mindering. Het onderling duel geldt voor Roda dus als (enige) serieuze kans om aan te sluiten bij het team van Ruud Brood. Slaagt Roda erin om in de komende weken een positieve serie neer te zetten tegen achtereenvolgens ADO, NAC, Volendam, VVV-Venlo, De Graafschap en Excelsior, dan zou het team van Streppel mee kunnen gaan strijden om de bovenste twee plekken. Die geven recht op rechtstreekse promotie.

Scenario

De coach, die zijn ploeg bijna wekelijks - terecht - prijst om het goede spel én het aantal kansen dat gecreëerd wordt, wil zich niet uitlaten over zo'n scenario. "Het heeft geen enkele zin om verder dan de aankomende wedstrijd te kijken. Voor hetzelfde geld heb je opeens met een aantal coronabesmettingen te maken. En qua voetbal hadden we meer punten moeten hebben, maar het ligt ook ergens aan dat we die niet hebben."

Nul tegentreffers

Roda won de eerste twee wedstrijden van 2022, tegen MVV (1-0) en Almere City (0-4). Er werd in het nieuwe kalenderjaar dus nog geen enkele tegentreffer geïncasseerd, ook omdat Roda in die duels amper kansen weggaf. Doelman Rody de Boer onderschrijft dat. "We staan de laatste weken goed, in de as komt er vrijwel niets door. Het heeft hier en daar wel eens meegezeten, maar we zijn stabieler geworden."

Lang niet verloren

Ten opzichte van vorige week kan Streppel weer over Benjamin Bouchouari beschikken. De spelmaker keert terug van een schorsing en werd in de Flevopolder, ondanks de ruime zege, node gemist in de opbouw. Met de dribbelaar in de ploeg hoopt Roda vrijdag ADO de eerste nederlaag sinds 29 oktober toe te brengen. Roda is zelf ook al een tijdje ongeslagen; de laatste keer dat de Kerkradenaren tegen een zeperd aanliepen, was op 22 november, ofwel acht duels geleden.

Live

Vrijdag gaat om 20:00 uur de bal rollen bij Roda JC Kerkrade - ADO Den Haag. Het duel is dan live te volgen via L1 Radio.