Fortuna Sittard hervat competitie met 1-2 nederlaag tegen AZ

Mats Seuntjens
Fortuna Sittard heeft de eerste wedstrijd van de competitie in de eredivisie na de winterstop verloren. AZ ging in Sittard met een 1-2 overwinning aan de haal.
Bij rust stonden de Sittardenaren met 0-1 achter. In de tweede helft verdubbelden de bezoekers de voorsprong. Vijf minuten voor tijd scoorde Ben Rienstra de aansluittreffer, maar het slotoffensief van de Fortunezen kwam te laat om nog een punt in de wacht te slepen.

Vrije trap

Fortuna Sittard kreeg na drie minuten de eerste kans van de wedstrijd. Xian Flemming mocht aan de rand van de zestien een vrije trap nemen, maar doelman Peter Vindahl tikte het schot over de achterlijn.

Beukema kopt AZ op voorsprong

AZ kwam na bijna een kwartier op voorsprong toen de opgekomen Sam Beukema een voorzet van Owen Wijndal bij de tweede paal in het doel van Verrips kopte. Fortuna ging direct op jacht naar de gelijkmaker, maar Mats Seuntjens kon niet bij de bal toen Xian Flemming de bal voorzette.

Kansen

Halverwege de eerste helft was Mats Seuntjens dichtbij een doelpunt, maar hij stuitte op doelman Vindahl. Kort daarna kon Arianit Ferati een fraaie actie niet met een treffer afronden. Hij schoot over het AZ-doel.
Tien minuten voor rust kroop AZ door het oog van de naald toen Xian Flemming de bal uit een hoekschop op de lat kopte. Fortuna kreeg kansen, maar Peter Vindahl voorkwam dat de Sittardenaren op gelijke hoogte kwamen met de Alkmaarders.

Tweede helft

Fortuna Sittard probeerde AZ na de hervatting onder druk te zetten, maar de verdediging van de Alkmaarders greep in voordat de Fortunezen gevaarlijk konden worden. De bezoekers loerden op de kans om de voorsprong te vergroten. Jesper Karlsson dook na een pass van Pantelis Hatzidiakos op voor Verrips, maar schoot naast. Kort daarna kon aanvoerder Ben Rienstra een hoekschop van AZ wegkoppen.

Balverlies: 0-2

Fortuna had daarna weinig in te brengen tegen de nummer zes van de eredivisie. In de 61e minuut geraakten de Sittardenaren 0-2 achter. Yukinari Sugawara profiteerde van balverlies en schoof de bal in het doel van de Sittardenaren.
Halverwege de tweede helft ontsnapte de thuisploeg aan een grotere achterstand toen Hakon Evjen een uithaal van Jesper Karlsson met het hoofd verlengde, maar net naast kopte.
Met nog een kwartier te spelen was Sam Beukema dichtbij zijn tweede treffer van de avond, maar zijn kopbal werd door Tesfaldet Tekie van de lijn gehaald.

Aansluittreffer

Tien minuten voor tijd was Mats Seuntjens dichtbij de aansluittreffer, maar hij schoot de bal over. Even later was doelman Vindahl echter kansloos toen Ben Rienstra de bal van de rand van het strafschopgebied binnenschoof: 1-2.

Offensief te laat

Fortuna zette in de slotfase alles op alles om alsnog gelijk te maken. Het offensief kwam echter te laat om een punt aan de wedstrijd over te houden. Persoonlijke fouten deden de Sittardse eredivisionist de das om. Fortuna Sittard blijft met dertien punten voorlaatste in de eredivisie.