Twee Limburgse darters grijpen PDC-tourkaart

Afbeelding ter illustratie © iStock
Darters Jules van Dongen uit Meerssen en Luc Peters uit Nieuw-Bergen hebben zich op de derde dag van de Final Stage van Q-School (Qualifying School) in het Duitse Niedernhausen verzekerd van een tourkaart bij dartbond PDC.
Peters won vrijdag al zijn zeven partijen en werd daarmee dagwinnaar. Van Dongen gooide de afgelopen dagen genoeg punten bijeen en is zodoende niet meer in te halen in het eindklassement, dat wordt opgemaakt door middel van prestaties over alle speeldagen.

TV-tournooien

Tijdens de finalefase van Q-school strijden in totaal 128 darters uit heel Europa voor in totaal 15 tourkaarten. De vier dag winnaars krijgen er elk een; 11 tourkaarten gaan naar de beste spelers over alle speeldagen. Met deze kaart kunnen spelers twee jaar lang deelnemen aan de vloertoernooien van dartsbond PDC, om zodoende plaatsing af te dwingen voor grote TV-toernooien zoals het WK, de World Matchplay en de World Grand Prix.
Luc Peters haalde tot vrijdag geen enkel punt voor de ranking, maar maakte dat door zijn eindzege meer dan goed. In de finale moest de Belgische darter Mario Vandenbogaerde met 6-4 buigen. Peters kwam afgelopen jaar al uit op de Challenge Tour, een PDC-competitie op het tweede niveau.

Extra punt

Jules van Dongen reikte donderdag al tot de dagfinale van Q-school, die hij nipt verloor van de Belg Brian Raman (6-4). Daardoor was hij al zo goed als zeker van een tourkaart. Vrijdag haalde hij nog een extra punt binnen door te winnen van de Duitser Andrew Beeton (6-2) en Jacques Labre uit Frankrijk (6-1). Daarmee stelde de Meerssenaar, die al sinds 2013 in de Verenigde Staten woont en voor dat land uitkomt, een tourkaart veilig.
Van Dongen kende afgelopen seizoen al een bijzonder goede serie op de Amerikaanse tour. Hierdoor plaatste hij zich op een haar na voor het afgelopen PDC WK in Londen. Door zijn prestaties bij de PDC moet Van Dongen wel verstek laten gaan bij het wereldkampioenschap van dartsbond WDF, dat in april plaatsvindt op de fameuze Lakeside Country Club. Hiervoor had hij zich al eerder gekwalificeerd.

Andere Limburgers

De twee andere Limburgse deelnemers aan de Final Stage, Venlonaren Jerry Hendriks en Davy Proosten, staan na drie dagen in de onderste regionen van het klassement. Zij hebben zaterdag, de slotdag, een uitstekende run nodig om zich alsnog te verzekeren van een tourkaart.