Hierover gaat ophef rond Limburgse schaatscoach Coopmans

Jan Coopmans © Orange Pictures
Hij is opeens de meest besproken man in de schaatswereld: Jan Coopmans uit Baarlo. Maar waarover gaat de ophef rondom zijn persoon?
Een terugblik op de afgelopen weken én een reactie van Coopmans zelf.

Bondscoach

Coopmans is sinds 2018 bondscoach bij de KNSB, de Nederlandse schaatsbond. In die rol is hij verantwoordelijk voor het coachen van de teams die uitkomen op de onderdelen ploegenachtervolging, massastart en teamsprint. De twee eerstgenoemde onderdelen staan ook op het programma van de Olympische Spelen, komende maand in Peking.

OKT

We gaan terug naar eind december. Het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) in het langebaanschaatsen staat op het programma. Zo’n toernooi is nodig om de beste Nederlandse schaatsers te selecteren voor de Olympische Spelen. Nederland mag 9 mannen en 9 vrouwen meenemen naar Peking voor het langebaanschaatsen. De schaatsers die graag naar Peking wilden moesten minimaal in de top drie eindigden van een afstand om überhaupt een kans te maken.

Matrix

De KSNB maakte voor het OKT op basis van de resultaten van de laatste twee jaar een matrix. In die matrix stonden (bijna) alle afstanden. De afstanden waarin de kansen op een gouden medaille het grootste waren stonden bovenaan in de tabel. De afstanden waarin de kansen op eremetaal in Peking het kleinst waren stonden onderin de matrix. De matrix van zowel de mannen als de vrouwen bestond uit 15 namen. Alleen de ploegenachtervolging en één van de twee plekken voor de massastart stonden niet in de matrix. Die werden achteraf aangewezen.

Envelop

Één plek van de massastart stond dus wel in de matrix en die plek mocht Coopmans op voorhand aanwijzen. Voor het OKT duwde hij de namen van één man en één vrouw in een envelop. Die werd afgesloten en pas geopend na het kwalificatietoernooi. Na afloop van het OKT bleek dat Coopmans twee namen in de envelop te hebben gestopt die zich ook plaatsten op hun ‘eigen’ afstanden: Irene Schouten en Jorrit Bergsma.

Ploegenachtervolging

Na afloop van het OKT kwamen de selectiecommissie en de bondscoaches samen om de definitieve selectie vast te stellen. Bij de vrouwen waren er geen problemen, maar bij de mannen wel. Marcel Bosker, die deel uitmaakt van het gedroomde trio bij de mannen voor de ploegenachtervolging, plaatste zich niet individueel voor de Spelen en moest daardoor worden aangewezen.
Jan Coopmans moedigt de schaatsers aan © Orange Pictures

Roest

Maar iemand die de ploegenachtervolging rijdt, moet ook een individuele afstand rijden. Na overleg werd besloten om Bosker daarom de 1500 meter te laten rijden. Tegen het zere been van Patrick Roest, die graag de 1500 meter wilde rijden. Hij won vier jaar geleden op die afstand de zilveren medaille op de Olympische Spelen en was sneller dan Bosker tijdens het kwalificatietoernooi. Daarnaast hekelde hij de communicatie van de schaatsbond én bondscoach Coopmans. “De relatie is weleens beter geweest", zei Roest anderhalve week geleden. "Ik ben helemaal niet geïnformeerd en was helemaal niet bij de gesprekken betrokken", aldus Roest bij de NOS.

Massastart

Maar daar stopte de kritiek op Coopmans niet. De keuze om Sven Kramer namelijk aan te wijzen als tweede rijder op de massastart leverde Coopmans kritische geluiden op. De coach uit Baarlo zegt tegen L1 echter dat hij geen eigen keuze had over wie de tweede rijder moest worden. “Voor de tweede persoon kon ik niet zomaar iemand aanwijzen. Diegene moest komen uit de lijst van negen mannelijke schaatsers die naar de Spelen mogen. Dus ik wijs niks aan, de selectiecommissie wijst aan." De keuze voor Kramer werd raar bevonden omdat hij de afgelopen vier jaar geen enkele keer in actie kwam op de massastart.

Tactische keuze

Kramer werd dus aangewezen door de selectiecommissie, zegt Coopmans die uitleg geeft over zijn taak: "Ik moest de selectiecommissie uitleggen wat ik nodig heb om de medailles op de teamonderdelen binnen te halen. Vervolgens liet ik de ruimte en nam de selectiecommissie de beslissing." Coopmans had het liefst een aanvaller en een sprinter meegenomen naar Peking, maar dat was niet mogelijk doordat er geen sprinter is die zich op dit moment op topniveau bevindt. "Ik moest daardoor een ander tactisch concept bedenken. Dan kom ik uit bij nog een wegrijder (aanvaller red.) en daarvoor is Sven Kramer de beste optie."

EK Afstanden

Met name oud-schaatser Mark Tuitert was fel op Coopmans. "Welk tactisch concept heeft deze beste man het over? Ik kan deze man echt niet volgen", zei hij bij de NOS. Tuitert was met name fel op het feit dat Bergsma en Kramer niet samen reden tijdens de EK Afstanden vorig weekend in Heerenveen. “De enige kans in in de vier jaar voor de Olympische Spelen dat je samen moet rijden, moet je aangrijpen. Dat heeft hij niet gedaan. Ik ben echt boos." Tuitert had liever gezien dat Bosker de massastart reed, zodat Roest de 1500 meter kon rijden.

Onzin

Coopmans zegt dat de kenners zich niet goed hebben geïnformeerd. "Er wordt heel veel onzin verteld. Zelfs door mensen die zeggen dat ze expert zijn. Ik betwijfel of dat deskundigen zijn. Ik kan de kritiek niet serieus nemen. Mensen hebben drie jaar de tijd gehad om zich te informeren en de eisen voor de selectie zijn al sinds afgelopen augustus geopenbaard."
Kritiek of niet. Coopmans blijft bij zijn keuzes en heeft vertrouwen in de Olympische Winterspelen. Op dinsdag 15 februari zijn de finales van de ploegenachtervolging en zaterdag 19 februari worden de medailles op het onderdeel massastart verdeeld.
Bekijk de hele uitleg van Jan Coopmans over het selectiebeleid: