Luc Steins wil Hongaars feestje met plezier verstoren

Luc Steins in actie voor Oranje © Orange Pictures
Handballer Luc Steins speelt donderdag met Oranje het openingsduel van het Europees kampioenschap handbal. De Nederlandse ploeg speelt in een uitverkochte MVM Dome in Boedapest tegen thuisland Hongarije.
"In een arena met 22.000 mensen die tegen ons zijn. Het zou wat zijn als we dat feestje kunnen bederven", kijkt Steins met pretoogjes vooruit naar het openingsduel.

Druk bij de thuisploeg

"Hongarije zal de druk voelen om te winnen voor de eigen aanhang, aan ons de taak om twijfel te brengen. Dan moet bij ons uiteraard alles kloppen, maar het kan raar lopen in handbal. In de laatste 10 minuten kan een wedstrijd zo maar de andere kant opvallen", zegt Steins.

Limburgse debutanten

Luc Steins uit Voerendaal en Kay Smits uit Geleen zijn in het veld de regisseurs bij Oranje. Twee jaar geleden kwamen ze ook al in actie op het vorige EK. Voor Sittardenaren Ivar Stavast en Alec Smit is het hun debuut op een eindtoernooi.

Team is gegroeid

Steins ziet dat het huidige Oranje ten opzichte van twee jaar geleden weer sterker is geworden, vooral de combinatie van een aantal nieuwe jongens en ervaring bij de gevestigde orde ervaart hij als positief: "We zijn gegroeid als ploeg, veel meer volwassen geworden. Veel jongens hebben ervaring met het spelen van grote wedstrijden bij grote clubs in grote competities en dat heeft het niveau van de nationale ploeg opgekrikt.

Poulewedstrijden

IJsland en Portugal zijn de andere tegenstanders in de poule. "Die ploegen zijn lastig te verslaan, maar met de ervaring die we inmiddels hebben, denk ik dat we gewaagd zijn aan elkaar", zegt Steins. "We hebben in de voorbereiding ondanks een aantal nederlagen wel de goede lijn gevonden. Vooral tijdens de stage in Polen heb ik gezien dat ook de jonge spelers het hoge niveau aankunnen en echt hun bijdrage leveren."