Fortuna tankt vertrouwen met gelijkspel bij Schalke 04

Fortunees Ivo Pinto in duel met een Schalke-speler. © L1 (Sem Caelen)
Fortuna Sittard heeft een week voor de hervatting van de Eredivisie in een vriendschappelijk duel tegen Schalke 04 knap met 1-1 gelijkgespeeld. De Sittardse goal kwam van de voet van Arianit Ferati.
Het oefenduel werd gespeeld in Gelsenkirchen, in het oude Parkstadion op het trainingscomplex van de Königsblauen, die op dit moment op de vierde stek in de 2. Bundesliga bivakkeren.

Penalty gepakt

Schalke, dat met zeven spelers aantrad die ook in de vorige competitiewedstrijd in de basis stonden, zette Fortuna-keeper Yanick van Osch in de openingsfase direct aan het werk. De keeper liet zich daarbij van zijn beste kant zien en vervulde helemaal een glansrol door na tien minuten een penalty van Marius Bülter te stoppen.

Afgestraft

Fortuna kon Schalke ook een handvol keren pijn doen. Zo spatte een inzet van Tijani Noslin op de lat uiteen en testte de aanvaller, na een fraaie kapbeweging, Schalke-doelman Martin Fraisl in de korte hoek. De ploeg uit Gelsenkirchen was echter de bovenliggende partij en pakte op slag van rust een cadeautje van Nigel Lonwijk uit: zijn te korte terugspeelbal werd afgestraft door Marvin Pieringer.
Beeld vanuit het Parkstadion, onder de rook van de Veltins Arena (links), het huidige Schalke-stadion. © L1 (Sem Caelen)

Meevaller en tegenvaller

In het begin van de tweede helft trok Fortuna de stand weer gelijk: Ferati veegde een afvallende bal resoluut tegen de touwen. De Sittardenaren kregen ook met een tegenvaller te maken toen Lonwijk met een, op het oog, hamstringblessure moest afhaken. Een bittere pil voor coach Sjors Ultee, die in Gelsenkirchen ook al niet kon beschikken over George Cox, Mickael Tirpan, Tesfaldet Tekie en Zian Flemming.

Minder problemen

Tegenstander Schalke schroomde niet in de tweede helft acht andere spelers binnen de lijnen te brengen. Mede daardoor, maar ook door geconcentreerd eigen spel, raakte Fortuna in de tweede helft beduidend minder vaak in de problemen. De geel-groenen kregen zelf nog een mooie kans op een voorsprong via een combinatie tussen Mats Seuntjens en eindstation Noslin, maar zijn poging verdween over het doel.

AZ-thuis

Het bleef daardoor bij 1-1 in (de restanten van) het stadion waar Schalke in het verleden grote wedstrijden speelde. Voor Fortuna resteert nu nog een trainingsweek totdat het de Eredivisie-campagne vervolgt met een thuiswedstrijd tegen AZ. De formatie van Ultee gaat in de tweede seizoenshelft lijfsbehoud op het hoogste niveau proberen te bewerkstelligen.