Roda JC wint na kansenfestival in derby van MVV

Een kopduel bij de derby tussen Roda en MVV © PubliciteitVisie
Roda JC Kerkrade heeft de derby tegen MVV Maastricht gewonnen. In Kerkrade was Patrick Pflücke de enige doelpuntenmaker: 1-0.
Roda JC kreeg de beste kansen in een leeg Parkstad Limburg Stadion, maar verzuimde meerdere keren om de voorsprong te vergroten. Daardoor werd het een zwaarbevochten overwinning.

Balbezit

Zoals vooraf al werd verwacht was het Roda JC dat het meeste balbezit had in de wedstrijd. MVV, dat met Clint Essers in de basis startte, maar zonder spits Mitchy Ntelo, stelde zich met name verdedigend op. De eerste mogelijkheid was er voor Roda JC. Na acht minuten zag Patrick Pflücke zijn schot geblokt worden. Een paar minuten later meldde ook MVV zich voor het eerst voor het vijandelijke doel. Roda-doelman Rody de Boer had alle moeite met een schot van Mart Remans.

Reflex

Daarna werd Roda sterker en creëerde het meerdere kansen in korte tijd. Een inzet van Dylan Vente werd met een knappe reflex gered door MVV-goalie Romain Matthys. Nog geen minuut later raakte Pflücke de bovenkant van de lat. Een paar minuten later was Vente opnieuw dichtbij een doelpunt, maar hij kwam net tekort om een voorzet van Amir Absalem te verlengen.
Een duel tussen Roda-speler Xian Emmers en MVV-speler Sven Blummel © PublicteitVisie

Opstootje

Het laatste kwartier voor rust leverde weinig kansen op, wel was er het eerste opstootje na een overtreding van Benjamin Bouchouari. Roda schroefde het tempo wat terug, waardoor MVV meer in balbezit kwam. Roda kreeg nog een mogelijkheid. Bouchouari zag na een goede actie zijn schotje in de handen van Matthys belanden. Daarna droogden de kansen en gingen beide ploegen met de brilstand de kleedkamers in.

Snel doelpunt

Kort na rust kwam Roda al snel op voorsprong. Na een een-tweetje tussen Pflücke en Xian Emmers schoot de eerstgenoemde de bal tegen de touwen. Roda ging daarna op jacht naar een ruimere marge. Dat lukte bijna. Een schot van Bryan Limbombe raakte de lat en de rebound werd door Pflücke naast geschoten. Een paar minuten kregen de Kerkradenaren opnieuw de kans op een verdubbeling van de voorsprong, maar een inzet van Emmers werd met de voeten gered door Matthys.

Hattrick

Nog voor dat er 60 minuten op de klok stonden raakte Roda voor de derde keer de lat. Ditmaal was het Vente die zijn kopbal op de lat uiteen zag spatten. MVV kwam er niet meer uit. Het leverde een onhandige overtreding van Remans op, die daar geel voor kreeg. Roda, met trainer Jurgen Streppel voorop, was het daar niet mee eens en protesteerde hevig voor een rode kaart. Die gaf scheidsrechter Rob Dieperink niet.

Grote kans

Halverwege de tweede helft wist MVV, dat Marciano Aziz en Mitchy Ntelo binnen de lijnen bracht, zich voor het eerst te melden voor het Roda-doel. Uit een hoekschop haalde Stefano Marzo de bal van de lijn na een inzet van Essers. De rebound moest door De Boer onder de lat worden weggetikt. Door de achterstand moest MVV meer uit de verdedigende stellingen komen. Het zocht vaker de Roda-helft op, maar echt gevaarlijk werd het niet. Uit een counter werd Roda wel gevaarlijk. Limbombe zag zijn schot wel voorbij de keeper gaan, maar zijn inzet werd voor de lijn gekeerd door Nicky Souren.

Slotfase

Door de stand van 1-0 bleef de spanning in de wedstrijd. MVV jaagde op de gelijkmaker, terwijl Roda de wedstrijd probeerde te beslissen. Het resulteerde in veel slordigheid. Invaller Robert Klaasen zag een schot naast het doel verdwijnen. In de vijf minuten durende extra tijd probeerden de Maastrichtenaren het met diepe ballen. Kansen leverden het niet meer op, waardoor Roda de overwinning over de streep wist te trekken.

Steviger

Roda JC staat door de zege steviger op de zevende plaats en vergroot het gat met MVV op de ranglijst naar elf punten. De Maastrichtenaren staan op de dertiende plaats.