Video: Vergoossen laatste winnende MVV-trainer in Kerkrade

Sef Vergoossen © L1
Hij is de laatste trainer die met MVV Maastricht won in Kerkrade tegen Roda JC: Sef Vergoossen.
Ruim 30 jaar geleden won MVV op Sportpark Kaalheide met 0-2 door doelpunten van Hans Visser en Reginald Thal. In de elf duels die volgden ging Roda met de zege aan de haal of eindigde de Zuid-Limburgse derby in een gelijkspel.

Archief

Vergoossen dook even in de archiefboeken toen hij hoorde dat hij de laatste trainer was die MVV met twee doelpunten liet vertrekken uit Kerkrade. "Ik kan me herinneren dat de wedstrijd werd gespeeld aan het begin van de competitie en dat beide teams met veel Limburgse jongens speelden. Wij hadden er zeven of acht en Roda vijf of zes in de basisopstelling. Dat beeld is heel erg veranderd", zegt Vergoossen als hem naar die bewuste dinsdagavond 10 september 1991 wordt gevraagd.
Volgens de oefenmeester was de overwinning van MVV terecht. "We hadden toen een goed elftal en misten uiteindelijk net Europees voetbal. We hadden een goede hechte groep."

Thuisclub

Ondanks dat beide clubs flink wat jaren niet in dezelfde competitie speelden heeft MVV sinds die dinsdagavond in 1991 elf pogingen gehad opnieuw te winnen in Kerkrade. Andersom geldt overigens bijna dezelfde regel. In de afgelopen 30 jaar wist Roda 'slechts' drie keer te winnen in Maastricht. "De thuisclub is meestal sterker, vaak door de supporters. Je ziet nu tijdens de coronaperiode meer uitploegen winnen", zegt Vergoossen over het thuisvoordeel.

Roda JC

Vergoossen, tussen 1998 en 2001 ook trainer bij Roda JC, vindt dat de Kerkradenaren hoger hadden moeten staan dan de achtste plek in de Keuken Kampioen Divisie. "Ze hebben de meeste kwaliteiten op het middenveld en voorin, maar achterin zijn ze kwetsbaar. Ze zijn al een aantal wedstrijden aan de winnende hand geweest, maar ze gaven het toch nog weg." Vergoossen denkt te weten hoe dat komt. "Als je voorstaat gaat de tegenpartij drukken, alleen blijft Roda dan altijd in hetzelfde systeem spelen, ze passen zich niet aan."

MVV

De oud-trainer vindt Roda en MVV niet te vergelijken. "MVV is een ander team. Ze zijn meer gebaseerd op degelijkheid. Oftewel compact spelen, 'de nul' houden en inzet leveren. Dat hebben ze een aantal keer goed gedaan, maar bij vroege tegengoals zie je wel dat het hek van de dam is. Maar MVV doet het behoorlijk naar de mogelijkheden. die ze hebben"
Voor vrijdagavond verwacht Vergoossen in ieder geval een spannend en spectaculair duel: "2-2 is mijn voorspelling."

Live

De wedstrijd tussen Roda JC Kerkrade en MVV Maastricht is vrijdagavond live te volgen op L1 Radio. Om 20:00 uur begint de voorbeschouwing en om 21:00 uur wordt er afgetrapt in het lege Parkstad Limburg Stadion.