Max Verstappen verkozen tot Sportman van het Jaar

Afbeelding ter illustratie © Red Bull Content Pool
Max Verstappen is verkozen tot Sportman van het Jaar. De Limburger bleef op het Sportgala baanwielrenner Harrie Lavreysen en BMX'er Niek Kimmann voor.
Het is de tweede keer dat Verstappen is verkozen tot Sportman van het Jaar. De eerste keer was in 2016. Het Sportgala vond woensdag in aangepaste vorm plaats in Haarlem en werd georganiseerd door de NOS en NOC*NSF.

Wereldkampioen

Verstappen werd anderhalve week geleden als eerste Nederlander in de geschiedenis wereldkampioen in de Formule 1. In de slotrace in Abu Dhabi passeerde hij concurrent Lewis Hamilton in de allerlaatste ronde na een safetycar-situatie. De zege in Abu Dhabi was één van de tien racezeges dit jaar. Verstappen won verder in onder meer Monaco, het Oostenrijkse Stiermarken (2x) en Zandvoort. Een absoluut topjaar voor Verstappen dus.

2020

Voor de verkiezing telden ook de prestaties van 2020 mee, dit omdat in 2020 de grote sportevenementen in het water vielen door het coronavirus. Onder meer het EK Voetbal en de Olympische Spelen werden een jaar verplaatst. Daardoor was er vorig jaar ook geen Sportgala. Verstappen eindigde vorig jaar als derde in het WK-klassement en won twee races.

Niet aanwezig

Verstappen was zelf niet aanwezig in Haarlem om de prijs, de Jaap Eden-award, in ontvangst te nemen. Vader Jos Verstappen vertegenwoordigde zijn zoon en nam de prijs in ontvangst uit handen van voormalig turner Epke Zonderland. "Max is op vakantie. Hij was erg moe. Het was een zwaar jaar, ook qua emoties", zei vader Jos over de afwezigheid van zijn zoon. Jos blikte ook nog terug op de beslissende race in Abu Dhabi. "Na zes ronden geloofde ik er niet meer in. Toen ben ik alleen in een kamertje gaan zitten en vijf ronden voor het einde kwam het geloof weer terug na de crash van Latifi en na de finish was het feest."

Baanwielrennen

Verstappens concurrenten waren twee Olympisch kampioenen. Baanwielrenner Harrie Lavreysen behaalde drie medailles op de Olympische Spelen in Tokio afgelopen zomer. Hij behaalde twee gouden medailles, op de onderdelen teamsprint en sprint, en een bronzen plak op het onderdeel keirin. Daarnaast werd Lavreysen drie keer wereldkampioen op het WK in Roubaix, op de onderdelen teamsprint, sprint en keirin. En ook op het EK was Lavreysen succesvol met twee Europese titels. Lavreysen won vorig jaar ook nog drie wereldtitels.

BMX

Niek Kimmann won afgelopen jaar als eerste Nederlander goud in het BMX'en op de Olympische Spelen. Hij versloeg, ondanks een val vijf dagen voor de wedstrijddag, al zijn concurrenten. Drie weken later pakte Kimmann op Papendal, de trainingsbasis van het Nederlandse team, op oppermachtige wijze de wereldtitel.

Coronavirus

Verstappen kreeg de voorkeur van bijna 1.100 sporters en ongeveer 250 coaches die digitaal hun stem mochten uitbrengen in de verschillende categorieën. Een vakjury van prominenten en oud-sporters koos in elke categorie drie genomineerden.

Sportvrouw van het Jaar

Naast de verkiezing voor Sportman van het Jaar werd ook de Sportvrouw van het Jaar gekozen. Die prijs ging naar Sifan Hassan. Zij zorgde afgelopen zomer op de Olympische Spelen voor drie atletiekmedailles. Ze won goud op de 5000 en 10.000 meter en brons op de 1500 meter. Daarmee verbaasde ze niet alleen Nederland, maar ook de hele wereld.

Sportploeg van het Jaar

De Jaap Eden-award voor de Sportploeg van het Jaar ging naar de mannelijke teamsprinters in het baanwielrennen. Handboogschutters Gabriela Schloesser-Bayardo uit Nuth en Steve Wijler uit Horn, die zilver veroverden op de Olympische Spelen in de gemengde landenwedstrijd, stonden op de shortlist, maar kwamen niet de laatste drie. Dat gold ook voor wielerploeg Jumbo-Visma, waar Tom Dumoulin, Mike Teunissen en ploegleider Frans Maassen deel vanuit maken. Baanwielrencoach Hugo Haak werd verkozen tot Coach van het Jaar.

Paralympisch sporter

Handbiker Jetze Plat werd Paralympisch Sporter van het Jaar. Handbiker Mitch Valize uit Heerlen, die twee gouden medailles won op de Paralympische Spelen, stond op de shortlist, maar werd niet genomineerd. Ook rolstoeltennisser Sam Schröder uit Geleen, die samen met Niels Vink goud won in het dubbelspel en zelf nog zilver veroverde in het enkelspel, kwam niet bij de laatste drie.